Pensia de invaliditate si de urmas pot fi cumulate cu venituri din activitati independente

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 14:23
2351 citiri
Pensia de invaliditate si de urmas pot fi cumulate cu venituri din activitati independente
Foto: Arhiva/Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in calitate de for decizional, o serie de modificari la Legea 263/2010, potrivit carora pensia de invaliditate si de urmas pot fi cumulate cu venituri obtinute din activitati independente, cumulul nefiind permis insa si celor care s-au pensionat anticipat.

Totodata, Camera a adoptat o alta modificare a Legii 263/2010, in sensul includerii in categoria beneficiarilor pensiei de invaliditate si a persoanelor care desfasoara activitatea de voluntariat in domeniul situatiilor de urgenta.

Modificarile au fost adoptate cu 267 de voturi "pentru" si o abtinere.

In cadrul dezbaterilor generale, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a precizat ca initiativa completeaza un vid legislativ.

"Avem servicii voluntare de urgenta si s-a pus de fiecare data problema cand se intampla un accident in timp ce isi exercita aceasta misiune ce se intampla? Accident de munca e greu de incadrat si nu intrau sub incidenta altei legi. Solutia legislativa era necesara, sper ca cea gasita sa fie favorabila", a spus Ciuhodaru.

Proiectul corecteaza, totodata, o hiba legislativa pentru persoanele care primesc pensii de invaliditate, dar acest drept li se suspenda daca obtineau venituri din drepturi autor.

Comisia pentru Munca din Camera Deputatilor a decis aceste modificari in cursul sedintei de luni, cand a dezbatut si adoptat amendamentele depuse.

Amendamentul potrivit caruia pensia de invaliditate poate fi cumulata cu veniturile din activitati independente, respectiv drepturi de autor, proprietate intelectuala si drepturile conexe, a fost depus de catre presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD Liviu Dragnea, dar a fost asumat de catre toti membrii comisiei, in conditiile in care si PNL a depus un proiect de lege care viza aceasta modificare.

De aceasta prevedere privind cumulul pot beneficia si cei care primesc pensii de urmas, a stabilit comisia.

Persoanele care s-au pensionat anticipat nu pot beneficia de aceste prevederi si nu vor putea cumula niciun fel de venit.

Discutiile despre modificarea legislatiei au inceput dupa ce Laura Florescu, o tanara bolnava de scleroza multipla, a acuzat ca va ramane fara pensia de invaliditate pentru ca a primit 230 de lei dupa ce a publicat un volum de poezii.

Citeste mai multe despre acest caz care a revoltat opinia publica ...citeste mai departe despre "Pensia de invaliditate si de urmas pot fi cumulate cu venituri din activitati independente" pe Ziare.com

#cumul pensie invaliditate venituri independente, #lege scriitoare screloza multipla , #Stiri Pensii