Pensiile sub 740 de lei scapa de CAS

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 14:28
2501 citiri
Pensiile sub 740 de lei scapa de CAS

Pensiile sub 740 de lei nu sunt afectate de retinerea contributiilor de asigurari sociale de sanatate, iar pentru cererile de restituire retroactiva a sumelor platite pentru CAS nu exista temei legal, prevederile aplicandu-se doar pentru viitor.

Anuntul a fost facut de ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.

In cazul pensionarilor care se inghesuie de mai multe zile la instante pentru a depune cereri de anulare a OUG 107/2010 in baza careia li se retine din pensie 5,5 la suta pentru contributiile de sanatate, dar si de restituire a sumelor retinute pana acum, ministrul Muncii a spus ca nimeni nu le ingradeste dreptul la justitie, dar ca acestia trebuie sa stie ca nu le ia nimeni acest drept si nu trebuie sa isi riste sanatatea.

Referitor la solicitarile de restituire retroactiva a contributiilor de asigurari sociale de sanatate platite de pensionari, ministrul Muncii a spus ca decizia Curtii Constitutionale precizeaza clar ca aceste drepturi sunt calculate si se aplica pentru viitor.

"In acest moment nu exista niciun temei legal pentru a restitui sumele incasate pana acum", a mai spus Boghicevici.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiaza de pensii de peste 740 de lei li se retine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la suta contributii de sanatate.

In mai multe judete, dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plangeri prealabile la casele judetene de pensii, in care solicitau restituirea contributiei de sanatate de 5,5 la suta, iar institutiile le-au respins pe considerentul ca o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanta de urgenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pensii contributii asigurari sanatate, #restituirea retroactiva CAS , #Stiri Pensii