Portugalia taie din pensiile de urmas pentru a acoperi deficitului bugetar

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:58
1402 citiri
Portugalia taie din pensiile de urmas pentru a acoperi deficitului bugetar

Guvernul portughez a anuntat duminica seara ca va reduce unele pensii de urmas, o masura foarte contestata care ar trebui sa aduca la buget 100 milioane de euro anul viitor, transmite AFP.

Masura, care va contribui la reducerea deficitului public in aceasta tara aflata sub asistenta financiara, a fost adoptata in sedinta de guvern si va fi inscrisa in proiectul de buget pe 2014, a facut cunoscut vicepremierul Paulo Portas.

"Intr-o situatie de urgenta financiara, guvernul a optat pentru o masura de egalitate sociala", a subliniat el.

Numai 25.000 dintre cei 800.000 de beneficiari actuali vor fi vizati de reducerile care se vor aplica atunci cand cumulul celor doua pensii pentru limita de varsta depaseste 2.000 de euro, a dat asigurari demnitarul portughez.

Profitand de o pauza in sedinta extraordinara de guvern, desfasurata duminica, Portas s-a adresat populatiei pentru a linisti temerile beneficiarilor de pensii de urmas care se asteptau la taieri peste pragul de 600 de euro, dupa cum informase presa anterior.

Hotararea, criticata de sindicate si de opozitia de stanga, va compensa partial renuntarea la o contributie specifica pe veniturile pensionarilor care urma sa aduca incasari de 436 de milioane de euro anul viitor.

Portugalia a obtinut, la inceputul lunii octombrie, o noua evaluare pozitiva din partea creditorilor internationali in cadrul planului de ajutorare in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in mai 2011. Finantatorii au refuzat insa sa relaxeze obiectivul deficitului bugetar pentru anul viitor, care va ramane la 4% din PIB, fata de 5,5% in 2013.

Pentru a respecta acest obiectiv, guvernul de la Lisabona trebuie sa prevada circa patru miliarde de euro economii in proiectul de buget pentru anul 2014 ce trebuie trimis parlamentului pana la 15 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pensii Portugalia, #deficit bugetar portugalia, #criza economica Portugalia , #Stiri Pensii