Sistemele de pensii trebuie diversificate - Rezolutie PE

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 10:30
1838 citiri
Sistemele de pensii trebuie diversificate - Rezolutie PE

Criza economica si provocarea pe care o reprezinta o populatie in curs de imbatranire au aratat vulnerabilitatea schemelor de pensii publice si private, au considerat deputatii europeni intr-o rezolutie votata marti, la Strasbourg.

Ei au cerut statelor membre ale Uniunii Europene sa introduca sau sa mentina scheme de pensii diversificate si au subliniat rolul pensiilor publice in asigurarea unor standarde decente de viata pentru toti, solicitand statelor membre sa asigure aceste standarde.

"O treime din populatia UE are peste 55 de ani. Sustenabilitatea schemelor de pensii este amenintata de imbatranirea demografica si finantele publice tensionate. Prevederile privind pensiile sunt responsabilitatea statelor membre, dar coordonarea la nivelul UE este necesara mai ales in contextul programelor de reforma si stabilitate", a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL).

In raspunsul la Carta alba a Comisiei publicata in februarie 2012, deputatii europeni au cerut statelor membre sa introduca sau sa mentina sisteme de pensii cu mai multi piloni, reprezentand o combinatie de pensii publice in pilonul unu, pensii complementare rezultate din acorduri colective, companii, sau legislatie nationala in pilonul doi si economii private in pilonul trei.

Pensiile publice, cea mai importanta sursa de venit pentru pensionarii europeni

Parlamentarii europeni au subliniat ca aceasta criza a evidentiat vulnerabilitatea atat a sistemului public de pensii, cat si a celui privat. Chiar si in scenariul posibil al unei perioade lungi de crestere economica lenta, care ar insemna ca statele membre trebuie sa isi consolideze bugetele, asigurarea pensiilor publice care cel putin sa garanteze standarde de viata decente trebuie sa ramana o prioritate, au apreciat eurodeputatii.

Ei au mai subliniat ca pensiile publice raman cea mai importanta sursa de venit pentru pensionari si si-au exprimat regretul ca respectiva Carta alba a Comisiei nu a subliniat adecvat importanta acestui pilon-indice pentru saracie.

Deputatii au deplans, deopotriva, taierile drastice in tarile cele mai lovite de criza economica, care i-au impins pe multi pensionari in saracie sau la marginea ei.

Rezolutia - adoptata cu 502 voturi pentru, 38 impotriva si 49 de abtineri - mai preciza ca persoanele care lucreaza in strainatate trebuie sa obtina si sa pastreze drepturi la pensie ocupationala in intreaga Uniune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sisteme pensii Europa, #rezolutie Parlamentul European pensii, #standard viata pensionari, #plata pensii Europa , #Stiri Pensii