Teodorovici a facut calculele: Noua lege a pensiilor ne va costa 80 miliarde de lei, in patru ani

Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 08:26
1165 citiri
Teodorovici a facut calculele: Noua lege a pensiilor ne va costa 80 miliarde de lei, in patru ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul de Finante a calculat impactul bugetar pe care il va avea noua lege a pensiilor.

"Legea pensiilor a fost ieri avizata de Finante si maine, in sedinta de guvern, ca maine (miercuri - n.red.) va fi sedinta de guvern, nu joi, va fi pe ordinea de zi. Speram ca, in cel mai scurt timp, pana la final de an, sa avem si aceasta lege in Parlament", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, marti seara, intr-o emisiune la TVR1.

Legea pensiilor va avea un impact bugetar de 700 de milioane de lei, anul viitor, peste ceea ce a estimat Ministerul de Finante, deoarece punctul de pensie incepe sa creasca, a precizat Teodorovici.

In urmatorii ani, aceasta lege inseamna un impact bugetar de 9 miliarde de lei in 2020, de 29 de miliarde de lei in 2021 si de peste 40 de miliarde de lei in 2022.

"Suma este foarte mare. Presedintele Dragnea spunea ca este o provocare. Cred ca este cea mai mare provocare", adauga Teodorovici.

"Ca principiu, am spus mereu ca aceste doua legi, salarizarea si pensiile, au un impact semnificativ, dar, din punctul meu de vedere, atata timp cat putem si reusim sa aducem din economie bani, nu trebuie sa fie pentru noi o temere", a mentionat Teodorovici.

Astfel, in sedinta de guvern, Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, va prezenta principiile noii formule a Legii pensiilor. "Sunt toate avizele. Noi suntem penultimul minister avizator. Dupa noi, este Ministerul Justitiei, care a avizat", a mai spus Teodorovici.

Legea pensiilor se va aplica din 2022, iar, pana atunci, trebuie recalculate toate pensiile.

"Noi am prezentat, si la fel am facut la rectificare din toamna, o previziune pe urmatorii ani. Cresterea pe care noi o anticipam este un element important. Sunt in economie foarte multe astfel de zone, ca vorbim de partea de TVA neincasat, acea zona care din Romania care este foarte ridicata. Toate masurile acestea la pachet vor crea un astfel de impact, astfel incat sa sustinem o astfel de lege atat de importanta", a detaliat Teodorovici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#legea pensiilor impact bugetar Teodorovici , #Stiri Pensii