Un raport de la Bruxelles dezvaluie ce are de gand sa faca Guvernul cu Pilonul II de pensii

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 11:11
2287 citiri
Un raport de la Bruxelles dezvaluie ce are de gand sa faca Guvernul cu Pilonul II de pensii
Foto: CC0 Creative Commons / Manneken Pis

In ultima vreme nu s-a mai auzit nimic despre Pilonul II de pensii. Tacerea guvernantilor nu aduce insa nimic bun.

Un raport al misiunii Comisiei Europene care a fost in Romania in perioada 26-27 septembrie arata ca autoritatile de la Bucuresti au de gand sa revina la sistemul din 2008, anul in care a fost infiintat Pilonul II.

Ce inseamna asta? Ca din contributia noastra la pensii platita catre stat un procent mai mic va fi transferat catre fondurile private.

"Guvernul are in vedere inversarea reformei sistemului de pensii din 2008, care

a introdus al doilea pilon de pensii. Autoritatile au in vedere o reducere a procentului din contributiile sociale transferat la Pilonul II de pensii", arata raportul misiunii de monitorizare a CE in Romania.

"O astfel de masura ar reduce deficitul fiscal pe scurt termen. Cu toate acestea, castigul fiscal s-ar risipi pe termen lung. (...) In plus, o astfel de inversare ar putea avea implicatii negative pentru viabilitatea sistemului de pensii si pentru dezvoltarea pietelor de capital.

Misiunea a avertizat impotriva adoptarii unor modificari profunde la sistemul de pensii intr-un mod grabit, fara o analiza adecvata si doar din motive de reducere a deficitului pe termen scurt.

Nationalizarea activelor acumulate in al doilea pilon de pensii (...) nu pare sa fie luata in considerare in acest moment", mai arata raportorii europeni.

Chiar joi se afla la Bucuresti comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger, care se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis si premierul Mihai Tudose.

Citeste mai departe despre "Un raport de la Bruxelles dezvaluie ce are de gand sa faca Guvernul cu Pilonul II de pensii" pe Ziare.com.

#pilon pensii private scade procent , #Stiri Pensii