Comisia Europeana insista asupra cresterii varstei de pensionare in statele membre

Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 08:41
1641 citiri
Comisia Europeana insista asupra cresterii varstei de pensionare in statele membre

Comisia Europeana a reiterat marti cererea adresata statelor membre ale UE de a lua masuri pentru a creste varsta de pensionare ca urmare a cresterii sperantei de viata a populatiei europene, relateaza agentia EFE.

'Comisia Europeana a publicat in luna februarie 2012 un document despre pensii, in care se solicita tuturor statelor sa ajusteze varsta de pensionare in concordanta cu speranta de viata', a reamintit Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale.

'Avand in vedere cresterea sperantei de viata si problemele pe care imbatranirea populatiei le poate provoca in chestiuni precum capacitatea sistemului de pensii de face fata unei cresteri a numarului celor aflati in plata, Comisia Europeana crede ca toate tarile trebuie sa ia masuri pentru a creste varsta de pensionare odata cu speranta de viata', a adaugat oficialul comunitar.

El a precizat ca 'aceasta este pozitia' Comisiei Europene dupa ce i s-a cerut parerea cu privire la un proiect de lege propus de guvernul german, ce prevedere cresterea varstei de pensionare la 63 de ani, dupa 45 de ani de cotizare.

Pe de alta parte, Comisia a refuzat sa comenteze planul de reducere drastica a cheltuielilor publice anuntat saptamana trecuta de guvernul francez, care prevede inghetarea salariilor bugetarilor, a pensiilor si ajutoarelor sociale.

Purtatorul de cuvant comunitar Simon O'Connor considera 'binevenite' unele masuri anuntate de noul premier francez, Manuel Valls, cum ar fi reducerea taxelor percepute mediului privat, ce vor permite 'cresterea competitivitatii companiilor franceze, element esential pentru crearea de noi locuri de munca'. Insa el a precizat ca executivul comunitar trebuie sa analizeze in detaliu toate masurile, concluziile urmand sa fie cuprinse in studiul semestrial asupra perspectivelor economiei europene, ce va fi publicat peste doua saptamani, si in recomandarile care vor fi adresate statelor membre la inceputul lunii iunie.

#varsta pensionare, #comisia europeana, #pensie norme , #Varsta pensionare