Femeile ar putea munci pana la 65 de ani, conform unui proiect de lege al Ministerului Muncii

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 18:33
1567 citiri
Femeile ar putea munci pana la 65 de ani, conform unui proiect de lege al Ministerului Muncii

Femeile ar putea fi obligate sa munceasca pana la 65 de ani pentru a iesi la pensie, iar stagiul minim de cotizare ar putea creste de la 13 ani, cat e in prezent, la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, reiese dintr-un proiect de lege lansat, marti, in consultare publica, de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV).

Proiectul vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

'Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestor varste se realizeaza prin cresterea graduala a varstelor standard de pensionare, in raport cu data nasterii. Ca urmare, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor va creste de la 64 de ani la 65 de ani. La finele acestei perioade, se continua cresterea graduala a varstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani, pana in anul 2030', se arata in proiectul de lege.

Proiectul reglementeaza cresterea stagiului minim de cotizare

De asemenea, in proiectul de lege este reglementata cresterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

'In intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, stagiul minim de cotizare va creste de la 13 ani la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se va realiza printr-o crestere graduala. In intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, stagiul complet de cotizare pentru femei va creste de la 28 de ani la 30 de ani, iar pentru barbati de la 33 de ani la 35 de ani. La finele acestei perioade, se continua cresterea graduala a stagiului complet de cotizare numai pentru femei, de la 30 de ani la 35 de ani, pana in anul 2030', se precizeaza in documentul citat.

Potrivit expunerii de motive care insoteste proiectul de lege, egalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati se circumscrie Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei, in contextul unei societati cu o populatie imbatranita, care afecteaza sustenabilitatea financiara a sistemului public de pensii.

'Procesul progresiv de imbatranire a populatiei determina sporirea ponderii beneficiarilor de pensii in totalul populatiei, acest fenomen contribuind in mod semnificativ la majorarea cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat. Ca urmare, reforma sistemului de pensii prin cresterea varstelor de pensionare este importanta pentru restabilirea increderii in finantele publice si, totodata, pentru asigurarea unor pensii adecvate si viabile pe termen lung prin participarea mai activa pe piata fortei de munca a femeilor si barbatilor pe parcursul intregii vieti', se spune in expunerea de motive.

#varsta pensionare, #pensie femei , #Varsta pensionare