Suprataxarea companiilor petroliere va duce la o noua scumpire a carburantilor

Joi, 17 Mai 2012, ora 08:31
1792 citiri
Suprataxarea companiilor petroliere va duce la o noua scumpire a carburantilor

Guvernul pregateste suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, din 2013. Specialistii sustin ca ea ar trebui sa fie aplicata pe profitul exportat al acestor companii,si ca o noua taxa va scumpi carburantii.

Ionut Purica, specialist pe piata de energie, a declarat pentru Business24 ca, in momentul de fata, piata de produse petroliere este singura din lume absolut libera si nereglementata. In aceste conditii, sutine Purica, in ultima perioada, preturile produselor la pompa au crescut foarte mult, si nu doar in Romania, ci in general in statele din Uniunea Europeana.

Cererea de produse petroliere este mare

Deci, daca nu exista o autoritate care sa reglementeze functionarea pietei, atunci companiile asteapta reactia consumatorilor, in sensul ca vor creste preturile pana cand piata nu mai consuma. Insa, sustine Ionut Purica, reactia consumatorilor nu apare, pentru ca lumea consuma tot mai mult produse petroliere.

Specialistul sustine ca problema principala este ce se intampla cu profitul companiilor petroliere din Romania. "Daca profitul este reinvestit in economia romaneasca, atunci este bine, pentru ca astfel de creeaza locuri de munca, care compenseaza pretul mare la pompa. Insa, in momentul in care profitul se exporta, atunci acea portiune poate fi taxata, pentru ca nu se gaseste in economie", sustine Ionul Purica.

Constantin Tampiza, directorul de dezvoltare de la Lukoil Romania, a declarat pentru Business24 ca sustine ca nu-l intereseaza niciun fel de taxare, pentru ca grupul rusesc a inregistrat pierdei masive in ultimii trei ani pe piata romaneasca.

"Pe noi nu cred ca ne va afecta prea mult decizia guvernului, pentru ca este al treilea an consecutiv in care inregistram pierderi. Deci, n-au ce sa ne suprataxeze", a declarat Tampiza.

Reprezentantul Lukoil Romania sustine ca tot acest demers vizeaza compania OMV Petrom, pentru ca nivelul redeventei este mic, la fel si impozitul, in timp ce Petrom a inregistrat cel mai mare profit al unei companii romanesti de pana acum.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu a mai spus ca redeventele pentru resursele naturale vor fi aduse la nivelul european. In 7 mai el spunea ca Guvernul ar putea introduce un impozit pe veniturile exceptionale ale companiilor din domeniu si ca redeventele la petrol si gaze sunt prea mici.

Redevente aduse la nivel european

Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei (225 milioane de euro).

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#redeventa companii petroliere, #suprataxarea companii petroliere, #preturi la pompa, #tarife carburanti , #Pret benzina