Profit record pentru Petrom: Crestere de 65% in primul trimestru

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 09:15
1466 citiri
Profit record pentru Petrom: Crestere de 65% in primul trimestru

OMV Petrom a inregistrat in perioada ianuarie - martie un profit trimestrial record, de 1,38 miliarde lei (381 milioane euro), in crestere cu 65% fata de acelasi interval din anul precedent, si vanzari in urcare cu 21%, la sase miliarde lei (1,3 miliarde euro).

"In primul trimestru, pretul majorat al titeiului si aprecierea dolarului fata de leu au favorizat rezultatele segmentului E&P (Explorare si Productie, n.r), dar, in acelasi timp, au influentat negativ marjele si volumele din activitatea de R&M (Rafinare si Marketing). Pe parcursul trimestrului am inregistrat un progres considerabil in cadrul proiectelor cheie de investitii si am continuat sa ne consolidam performanta operationala, datorita masurilor de management strict al costurilor (...) Conditiile meteo extreme din primele doua luni au cauzat unele intreruperi de ordin tehnic, ce au afectat, intr-o oarecare masura, nivelul productiei din E&P si au influentat negativ vanzarile din marketing. Cu toate acestea, iarna severa a determinat cresterea volumului vanzarilor de gaze si, in plus, am inregistrat marje imbunatatite, in special la gazele extrase din depozite", a declarat intr-un comunicat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in primele trei luni cu 51%, la 1,79 miliarde lei (411 milioane euro), de la 1,19 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

Pretul mediu al titeiului Ural a crescut cu 14% fata de nivelul din primele trei luni din 2011, la 117,49 dolari /baril.

Pretul mediu realizat la titei la nivel de grup a crescut cu numai 9%, la 98,33 dolari /baril, reflectand valoarea mai mare a pierderilor din instrumentele de acoperire a riscului privind pretul titeiului. Acestea au avut un impact negativ de 159 milioane lei asupra EBIT-ului, comparativ cu rezultatul negativ de 56 milioane lei inregistrat in primul trimestru din anul precedent.

OMV Petrom opreste rafinaria Petrobrazi pentru sase saptamani

OMV Petrom (SNP) va opri rafinaria Petrobrazi Ploiesti pentru o perioada de sase saptamani, incepand cu luna mai, in vederea modernizarii unei instalatii care va permite procesarea exclusiva a petrolului extras in Romania.

"Se va reduce capacitatea rafinariei la 4,2 milioane tone pe an, va deveni posibila procesare exclusiva a titeiului domestic din productie proprie, iar rata de utilizare a rafinariei si mixul de produse se vor imbunatati", se arata in raportul financiar pentru primul trimestru al OMV Petrom.

Petrobrazi este singura unitate functionala de rafinare a petrolului din portofoliul OMV Petrom. Compania mai are o rafinarie, Arpechim Pitesti, pe care insa a inchis-o anul trecut.

In 2009, OMV Petrom a anuntat ca renunta la planul de majorare a capacitatii de rafinare a unitatii Petrobrazi la 6 milioane de tone anual, pe care o va reduce la 4,2 milioane tone.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#profit Petrom, #profit record Petrom, #profit Petrom T1 , #Profit