Petrom a ajuns la un profit record, de 3,946 miliarde de lei in 2012

Joi, 21 Februarie 2013, ora 08:48
1800 citiri
Petrom a ajuns la un profit record, de 3,946 miliarde de lei in 2012

Grupul Petrom a incheiat anul 2012 cu un profit net de 3,946 miliarde de lei, in crestere cu 5% fata de rezultatul net de 3,759 miliarde lei, raportat la finele lui 2011, potrivit rezultatelor preliminare consolidate ale grupului Petrom, publicate joi.

In trimestrul al patrulea din 2012, profitul net al companiei petroliere s-a ridicat la 1,055 miliarde de lei, in crestere cu 26% comparativ cu profitul net consemnat in perioada similara a anului precedent, care s-a ridicat la 838 milioane de lei.

Vanzarile companiei din 2012 au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), fata de anul precedent.

In 2011, Petrom a raportat castiguri de 3,76 miliarde de lei (886 milioane de euro), cu 72% mai mari decat in 2010.

Actiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie locala, crescusera cu 3% in sedinta de tranzactionare de ieri, in contextul in care joi urmau sa fie publicate rezultatele financiare.

Capitalizarea companiei este in prezent de 5,78 miliarde de euro, de circa sase ori mai mare decat profitul net estimat pe 2011.

Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT) al OMV, reprezentand 41% din castigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol si gaze, care a consemnat un avans de 24% fata de anul 2011.

Vanzarile la nivelul producatorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro in 2011 la 42,65 miliarde de euro.

"Dupa o perioada recenta caracterizata prin preturi volatile ale titeiului si incertitudine macroeconomica, 2012 a fost un an de relativa stabilitate, cu performanta operationala si financiara foarte buna pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investitiilor semnificative efectuate in activitatile noastre principale in anii precedenti si al accentului pus pe excelenta operationala. In activitatea operationala, am compensat in mare masura declinul natural al productiei de hidrocarburi si am urmarit oportunitatile de explorare, am demarat exploatarea comerciala a centralei electrice de la Brazi si am realizat imbunatatiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare. Estimarile preliminare ca urmare a forarii primei sonde de explorare offshore la mare adancime, in parteneriat cu ExxonMobil, la inceputul anului 2012, indica o descoperire de gaze", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

"In 2013 vom continua sa ne concentram eforturile pe excelenta operationala, stabilizarea volumelor de productie si valorificarea oportunitatilor de crestere prin intermediul lucrarilor de explorare si al achizitiilor de licente de explorare. In acest scop, una dintre prioritatile noastre o reprezinta dialogul cu autoritatile pentru definirea unui cadru fiscal si de reglementare pe termen lung, stabil si rezonabil, conditie esentiala pentru efectuarea investitiilor semnificative si pe termen lung necesare in industria de titei si gaze", a mai spus oficialul companiei.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele explorare si productie, rafinare si produse petrochimice, marketing, gaze naturale si energie.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#rezultate financiare Petrom, #cifra afaceri Petrom, #profit Petrom 2012 , #Rezultate financiare