Statul ancheteaza o concentrare economica ilegala in cazul preluarii Petrom Distributie de catre Ligatne

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 13:03
2213 citiri
Statul ancheteaza o concentrare economica ilegala in cazul preluarii Petrom Distributie de catre Ligatne
Concurenta ancheteaza preluarea Petrom de catre Ligatne / Sursa foto: Shutterstock

Consiliul Concurentei analizeaza preluarea Petrom Distributie Gaze SRL de catre Ligatne SRL, in conditiile in care compania mama care opereaza Ligatne controleaza si SC Gaz Sud SA si SC Grup Dezvoltare Retele SA.

Concentrarea economica rezultata din aceasta preluare depaseste pragurile valorice prevazute de lege, atrag atentia reprezentanii Concurentei.

"Consiliul Concurentei va evalua aceasta concentrare economica in scopul stabilirii ompatibilitatii cu un mediu concurential normal si va emite o decizie in termenele prevazute de lege", se arata intr-un comunicat oficial al institutiei.

Tranzactia a fost anuntata in iulie de OMV Petrom, care iese prin aceasta operatiune din activitatea de distributie a gazelor catre consumatorii finali, urmand sa se concentreze pe furnizarea de gaze catre clientii comerciali si industriali.

Petrom a vandut distributia de gaze

Petrom (SNP), cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a vandut participatia de 99,99% in Petrom Distributie Gaze (PDG) SRL catre Ligatne SRL, in luna iulie, anul trecut.

Pretul pentru care s-a facut aceasta afacere nu a fost facut public, cele doua parti implicate cazand de acord sa pastreze confidentialitatea valorii tranzactiei. Finalizarea intelegerii este conditionata de aprobarea prealabila a Consiliul Concurentei.

"Conform strategiei noastre vom continua sa ne concentram asupra activitatii de furnizare de gaze catre clientii industriali si comerciali. Vanzarea activitatii de distributie de gaze a OMV Petrom catre consumatorii finali este in concordanta cu aceasta strategie. Totodata, avand in vedere prezenta Gaz Sud si a GDR pe piata din Romania, am convingerea ca tranzactia incheiata cu Ligatne reprezinta o oportunitate de dezvoltare pentru PDG SRL", a declarat Cristian Secosan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Gaze si Energie.

Afacerile Ligatne in Romania

Firma Ligatne SRL, detinuta de fondul ceh de investitii PPF Investments, controleaza in Romania grupul de firme Gaz Sud si Grup Dezvoltare Retele. Cele doua firme au fost infiintate in 2001 si au peste 22.000 de clienti, in zone limitrofe Bucurestiului si in orase precum Rosiorii de Vede si Siret.

Potrivit datelor Registrului Comertului, Ligatne este reprezentanta de Alexandru Bucsa, fost director financiar al Oltchim in 2011. Bucsa este director general al Gaz Sud si a lucrat timp de zece ani in grupul Rompetrol.

Grupul international de investitii PPF Investments Limited Jersey are in portofoliul sau urmatoarele domenii de activitate: finante, asigurari, energie si utilitati, retea infrastructura, piata imobiliara, explorare si activitati miniere precum si alte tranzactii/societati.

OMV Petrom, investitii de 8,8 miliarde in 8 ani

Petrom Distributie Gaze face parte din grupul OMV Petrom, controlat de austriecii de la OMV. La sfarsitul lui 2012, reteaua Petrom Distributie Gaze avea o lungime totala de circa 1.000 kilometri si deservea peste 21.000 de clienti, in principal localizati in zonele invecinate oraselor Bucuresti si Timisoara.

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. Grupul si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din sud-estul Europei in urma unor investitii de peste 8,8 miliarde euro in ultimii opt ani.

La sfarsitul anului 2012, Grupul exploata in Romania si Kazahstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol in Romania). Cu o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,2 milioane tone, Petrom este prezent pe piata distributiei de produse petroliere din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operate sub doua branduri, Petrom si OMV.

Pentru dezvoltarea sa sustenabila, Petrom a extins lantul valoric al gazelor prin abordarea pietei de electricitate, iar in acest context, Petrom a inceput operatiunile comerciale la centrala electrica pe gaze de 860 MW de la Brazi si la parcul eolian Dorobantu din judetul Constanta, cu o capacitate de 45 MW. Anul trecut, cifra de afaceri a Grupului a fost de 5,891 miliarde euro, iar EBIT (Profit inainte de Dobanzi si Impozite) a fost de 1,270 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzare distributie gaze Petrom, #Concurenta ancheta distributie gaze, #Ligatne gaze Petrom , #Rezultate financiare