A treia companie petroliera a lumii: Romania, prea mica si riscanta

Vineri, 18 Ianuarie 2008, ora 10:19
1362 citiri
A treia companie petroliera a lumii: Romania, prea mica si riscanta

British Petroleum (BP), a treia companie petroliera din lume, dupa venituri, considera ca piata romaneasca este prea mica pentru strategia sa globala, care necesita resurse mari de petrol capabile sa aprovizioneze si tarile din jur. BP, prezenta in Romania pe segmentul de lubrifianti si combustibili pentru avioane, nu a fost niciodata interesata sa detina o retea de benzinarii pe piata locala.

BP a raportat pentru primele noua luni din 2007 o cifra de afaceri de aproape zece ori mai mare decat aceea inregistrata de grupul austriac OMV, proprietarul celei mai mari companii din Romania, Petrom.

"British Petroleum nu a fost interesata niciodata realmente de intrarea pe piata romaneasca de distributie carburanti. Ne lipsesc rezervele de titei. Avem rezerve de petrol, dar ele nu acopera nici macar nevoile noastre", a declarat pentru Business Standard directorul general al Premium Lubricants Romania, filiala locala a British Petroleum de vanzare a lubrifiantilor, Dan Mihoc.

"Corporatia este interesata de platforme cu zacaminte solide de petrol, care sa-i asigure o perspectiva pentru 50, 60 sau 70 de ani si care sa nu fie doar zacamant exploatat in tara de extractie, ci care sa-i permita sa aprovizioneze si tarile din jur. BP are o gandire si o strategie globala", a mai spus reprezentantul BP in Romania, Dan Mihoc.

Reprezentantul local al gigantului petrolier, Dan Mihoc, a adaugat ca BP a avut o tentativa de a intra pe piata din Romania la privatizarea Petrom, prin intermediul joint-venturesului TNK-BP, dar a dat inapoi dupa ce a studiat mai bine situatia rezervelor. Directorul general al Premium Lubricants Romania a aratat ca BP este interesata, in general, de piete mari. Principalul competitor al BP la nivel global este concernul anglo-olandez Royal Dutch Shell, care a decis sa iasa de pe piata din Romania, conform strategiei grupului.

Mihoc a spus ca filiala locala a British Petroleum de vanzare a lubrifiantilor, numita Premium Lubricants Romania, estimeaza ca a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 32,4 milioane de dolari (22,26 milioane de euro), in crestere cu aproximativ 9% fata de anul 2006. Potrivit oficialului Premium Lubricants Romania, "profitul inregistrat in 2007 va fi, probabil, de circa 12 milioane de dolari (8,24 milioane de euro - n.r.)". Responsabilul filialei BP de vanzare a lubrifiantilor a mai aratat ca detine o cota de piata de aproximativ 10% pe acest sector. "La rezultatele financiare mai bune ne-a ajutat aprecierea cursului fata de anul anterior, costul materiei prime si cresterea parcului auto national", a punctat Dan Mihoc. Potrivit acestuia, strategia de vanzari a Premium Lubricants Romania a fost in 2007 mai agresiva decat in anii anteriori, iar promotiile organizate au fost mai eficiente. "Pentru anul 2008, BP ne-a impus o tinta de crestere a afacerilor de 5%. Acest procent este mai mic decat tinta de crestere de 7,5% fixata pentru anul 2007", a mai aratat responsabilul. Conform declaratiilor acestuia, British Petroleum a redus targetul de majorare a vanzarilor, pentru ca se asteapta ca in 2008 sa se majoreze costul materiilor prime si, in acelasi timp, fluctuatiile in rata de schimb sa fie mai puternice.

Piata romaneasca a lubrifiantilor este estimata de oficialul filialei BP de profil la o medie de 250 -270 de milioane de euro. "Pana in 2012, cred ca piata interna va pastra o medie de crestere de 2-3%. Dupa 2012, avand in vedere ca si la noi se va innoi tot mai mult parcul auto, ma astept la o plafonare a cresterii", a mai aratat Dan Mihoc. BP activeaza pe piata locala si printr-o filiala de comert cu kerosen (combustibil pentru avioane), numita Air BP Sales Romania. Potrivit ultimelor date disponibile, compania inregistra, in 2005, o cifra de afaceri de 36,4 milioane de euro si o pierdere de 0,95 milioane de euro.

Cine este BP

Venituri totale in primele noua luni din 2007 - 209,9 mld. dolari (142,1 mld. euro)
EBITDA in primele noua luni din 2007 - 25 mld. dolari (16,9 mld. euro)
Capitalizarea la Bursa din Londra - 142,05 mld. euro (106,65 mld. lire sterline)
Angajati - peste 96.000 de angajati in peste 100 de state
A intrat in Romania in 1997 si este prezenta cu doua afaceri pe lubrifianti si kerosen

<a href=http://www.standard.ro/articol_26070/a_treia_companie_petroliera_a_lumii___romania__prea_mica_si_riscanta.html/ target=_blank>Business Standard</a>