Agentia Europeana de Reglementare in Energie ar putea deveni functionala la sfarsitul acestui an

Marti, 09 Februarie 2010, ora 12:55
898 citiri
Agentia Europeana de Reglementare in Energie ar putea deveni functionala la sfarsitul acestui an

Agentia Europeana pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACARE) ar putea deveni functionala pana la sfarsitul acestui an, insa exista amanunte ce tin de Comisia Europeana, a declarat intr-un interviu pentru NewsIn Razvan Nicolescu, reprezentantul Romaniei la ACARE.

"Imi doresc ca agentia sa fie functionala cat mai curand posibil. Pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie ca toate aspectele organizatorice (amenajarea sediului, alegerea directorului executiv si a personalului, desemnarea presedintelui si a vicepresedintelui Consiliului de Administratie, etc) sa se realizeze cat mai repede.

In prezent, la Bruxelles eforturile sunt directionate prioritar catre organizarea Directiei de Energie din cadrul Comisiei Europene care se va separa de cea de Transporturi. Sper ca pana la sfarsitul anului, ACARE sa fie 100% functionala", a precizat Razvan Nicolescu.

Acesta a afirmat totodata ca multe lucruri depind, in prezent, de Comisia Europeana, dar ca si colegii sai in Consiliul de Administratie vor ca agentia europeana sa inceapa sa lucreze rapid. "Conform regulamentului dupa care va functiona, noua institutie va avea atributii importante in eliminarea obstacolelor ce stau in calea comertului transfrontalier de energie electrica si gaz natural.

De exemplu, daca intre Autoritatile de Reglementare din Romania si Ungaria exista diferente in privinta procedurii in care se face alocarea pe conducta de gaz Arad-Szeged sau perioada pentru care se face alocarea de capacitate, agentia poate sa intervina", a explicat reprezentantul Romaniei la ACARE. Razvan Nicolescu a fost ales in Consiliul de Administratie al ACARE in decembrie 2009 cu un mandat de sase ani.

Din august 2008 este responsabil cu activitatea de afaceri publice ale companiei Petrom. ACARE a fost instituita prin pachetul privind piata interna de energie electrica si gaze naturale, publicat de Comisia Europeana in luna septembrie 2007 si adoptat de Parlamentul European si Consiliul UE la jumatatea anului 2009, aceasta structura constituind un mecanism independent de cooperare intre autoritatile nationale de reglementare in domeniul energiei.

Consiliul de Administratie este alcatuit din 9 membri, dintre care 5 membri sunt numiti de statele membre, durata mandatului fiind de 6 sau 4 ani, cu posibilitatea reinnoirii o singura data. Comisia Europeana si Parlamentului European au dreptul de a desemna, de asemenea, cate doi membri in acest Consiliu de Administratie. 

#CE, # agentie, # energie, # reglementare , #stiri Petrom