ANRM trebuie sa faca publice contractele de exploatare cu Petrom pentru platforma Marii Negre

Sambata, 14 Noiembrie 2009, ora 15:04
1617 citiri
ANRM trebuie sa faca publice contractele de exploatare cu Petrom pentru platforma Marii Negre

Tribunalul Bucuresti a admis cererea formulata de Societatea Academica din Romani (SAR) si obliga Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) sa faca publice date legate de contractele de exploatare si explorare in platforma continentala a Marii Negre incheiate cu SNP Petrom, anunta SAR.

Potrivit comunicatului remis vineri de Societatea Academica Romana, Tribunalul Bucuresti a admis, pe 9 noiembrie, actiunea prin care solicita ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sa faca publice date legate de contractele de explorare/exploatare in platforma continentala a Marii Negre, incheiate cu compania SNP Petrom (preluata de OMV).

Pana acum, ANRM refuza sistematic sa prezinte date legate de aceste contracte privind resursele publice, potrivit comunicatului. Actiunea SAR impotriva ANRM a fost depusa la Tribunalul Bucuresti pe 23 septembrie si s-a judecat pe 9 noiembrie.

Potrivit deciziei publicate pe portalul Tribunalului Bucuresti, ANRM este obligata sa faca publice datele solicitate de SAR in termen de zece zile de la ramanerea irevocabila a deciziei, care poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

SAR precizeaza ca actiunea in instanta impotriva ANRM face parte "dintr-un program mai mare de litigatii strategice sustinut cu fonduri PHARE, destinat sa creeze precedente in justitie pe dosare mari si sensibile de achizitii sau concesiuni la care accesul publicului este limitat in mod abuziv".

De asemenea, SAR mentioneaza ca mai are pe rolul instantelor actiuni asemanatoare deschise impotriva AVAS, pentru contractual de privatizare cu Ford, cu Metrorex - pentru contractual de spatii publicitare in metrou, cu Eximbank - pentru contractul de achizitie de servicii de publicitate si promovare, cu Primaria Sectorului 1 - pentru contractul cu Romprest si cu Primaria Constanta, pentru opt contracte cu agentii de presa si publicitate, firme de paza si securitate si intretinerea domeniului public.

Societatea Academica din Romania atrage atentia ca, prin aceste actiuni nu vrea sa aduca acuzatii in legatura cu aceste contracte, insa doreste ca ele sa fie facute publice pentru a creste trasparenta achizitiilor publice.

In prezent, compania Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 km2. Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, cinci zacaminte comerciale: Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta.

Productia actuala atinge aproape 32.000 boe/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 18% din productia Petrom din Romania.

In 14 septembrie 2009, Petrom anunta ca a inceput productia din sondele offshore forate recent Delta 6 si Lebada Vest 4, potentialul ambelor sonde fiind de peste 4.500 bep/zi pana la sfarsitul lui 2009.

Ambele zacaminte, Delta si Lebada Vest, sunt localizate in blocul Histria XVIII din Marea Neagra. OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie.

Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.

Explorarea platformei continentale romanesti a Marii Negre a fost demarata inca din anul 1969, prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere puternică a cererii globale de petrol în 2024. Prognoză pozitivă în următoarele două decenii
Creștere puternică a cererii globale de petrol în 2024. Prognoză pozitivă în următoarele două decenii
OPEC anticipează o utilizare solidă a combustibililor în lunile de vară şi şi-a menţinut previziunile sale de creştere relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024, evidenţiind...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#anrm, #petrom, #marea neagra, #petrol , #stiri Petrom