Basescu despre Petrom: pentru noi a fost solutia corecta

Marti, 26 Iulie 2011, ora 09:55
1543 citiri
Basescu despre Petrom: pentru noi a fost solutia corecta

Presedintele Traian Basescu sustine ca nevanzarea pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom a fost solutia corecta, pentru noi, desi recunoaste ca pe piata de capital a fost un esec. De asemenea, seful statului este de parere ca decizia de a nu vinde sub pretul cerut a fost una politica, un semnal ca Romania nu este de vanzare la "pret de scrap", mentioneaza Mediafax.

"A fost un esec. Pe piata a fost un esec. Pentru noi a fost nu ce ne-am dorit, ci solutia corecta. Aici am vazut dezbateri publice care ar fi fost pretul la care s-ar fi vandut", a declarat seful statului.

Basescu a precizat ca pretul recomandat de consultanti era de de 0,33 lei pentru o actiune, situatie in care s-ar fi vandut actiunile "fara niciun fel de problema".

"Guvernul nu a acceptat alt pret decat pretul mediu din ultimele 12 luni, care oricum includea un bonus, pentru ca preturile actiunilor Petrom pe bursa de la Bucuresti a fost de 39 de lei, iar Guvernul a cerut 37,08 lei.

Decizia a fost sa nu scadem sub acest pret, pentru ca Romania nu trebuie confundata cu tarile care sunt nevoite sa-si vanda activele pentru a-si putea plati salariile si pensiile. (...)

In momentul de fata, Romania se poate finanta imprumutand de pe pietele private. Nu suntem in situatia in care sa vindem la orice pret. Cred ca Guvernul a gandit foarte bine: Romania sau active din Romania nu pot fi cumparate la pret de scrap. S-a urmarit si acest semnal - vindem, dar vindem la pretul corect", a mai spus Basescu.

El a adaugat ca procesul de vanzare a actiunilor Petrom va fi reluat, dar nu in acest an.

"Poate am si invatat. (...) Poate pachetul a fost prea mare. Un pachet de aproape de jumatate de miliard. Sigur ca nu putea nimeni sa incaseze 360 de milioane, cat ar fi fost la un pret de 0,33. Un 450 ar fi fost un pret bun in aceasta vreme. Guvernul a fost bine conseiat. (...) A fost si o decizie politica - Romania nu e de vanzare la pret de scrap", a spus presedintele.

De asemenea, el a dat asigurari ca pachetele de actiuni detinute de stat la Transelectrica si Romgaz vor fi scoase pe piata, singura conditie fiind obtinerea unui pret corect.

#basescu, #basescu vanzare petrom, #petrom, #vanzare petrom , #stiri Petrom