BEI vrea sa investeasca 1,5 mld euro in domeniul energetic, in Romania

Vineri, 08 Mai 2009, ora 14:25
1417 citiri
BEI vrea sa investeasca 1,5 mld euro in domeniul energetic, in Romania

Banca Europeana de Investitii (BEI) negociaza cu CEZ finantarea proiectului de energie regenerabila dezvoltat de grupul ceh in Romania, estimat la peste un miliard euro, dar si cu o companie straina care dezvolta microhidrocentrale pe piata romaneasca.

Directorul pentru Operatiuni de Creditare in Sud-Estul Europei al BEI, Jean-Christoph Laloux, a explicat ca institutia internationala nu si-a stabilit o limita de finantare pentru proiectele de energie din Romania, dar ca aproximativ o treime din suma pe care banca intentioneaza sa o investeasca in 2009, de 1,5 miliarde euro, este destinata acestui sector.

"Proiectul CEZ este in plina dezvoltare si vom incerca sa-l facilitam. Discutam despre finantarea acestuia, dar intre discutii si finantare este drum lung", a spus Laloux.

De asemenea, el a precizat ca BEI poate finanta maxim 50% din valoarea unui proiect.

Petrom, cel mai mare producator de petrol si gaze din Europa de Sud Est, a semnat, vineri, doua credite corporative negarantate cu BEI si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), fiecare in valoare de 200 milioane euro, cu o maturitate de 12 ani. Imprumuturile vor asigura fondurile necesare constructiei unei centrale electrice la Brazi, valoarea totala a acestui proiect fiind de 500 milioane de euro.

"Analizam alte doua proiecte pe plan local, din sectorul energiei regenerabile, dar este prea devreme pentru a discuta detalii", a spus Laloux.

Totusi, oficialul BEI a precizat, ulterior, ca poarta discutii cu CEZ pentru un proiect dezvoltat in Romania.

CEZ a preluat, in ultima parte a lunii august din 2008, de la CWP, doua proiecte de energie eoliana situate la nord de Constanta, langa localitatile Fantanele si Cogealac, care vor avea o capacitate totala de 600 MW. Potrivit grupului ceh, costurile pentru finalizarea investitiei se vor ridica la 1,1 miliarde euro.

Cele doua proiecte vor forma cel mai mare parc eolian situat pe uscat din Europa, avand o capacitate aproximativ dubla fata de cel mai mare proiect eolian existent si aproape tripla fata de cel mai mare parc eolian operational in prezent pe continent.

In privinta companiei straine care construieste microhidrocentrale in Romania, Laloux a precizat ca valoarea proiectelor acesteia se ridica la 100-150 milioane euro.

Pe de alta parte, directorul BEI in Romania, Milena Messori, a explicat ca institutia mai negociaza si cu sase-sapte banci din Romania proiecte de finantare.

Ea a aratat ca o treime din fondurile anuntate de BEI pentru Romania, de 1,5 miliarde euro, sunt destinate bancilor.

"Anul acesta este special (din punct de vedere al valorii finantarii - n.r.) din cauza crizei. In mod normal, limita pentru Romania este de un miliard de euro. Valoarea pe care BEI o va investi in 2010, pe plan local, va depinde de situatia economica a tarii", a spus Messori.

#CEZ, #BEI, #proiect eolian, #Dobrogea, #finanatare, #energetic, #Petrom , #stiri Petrom