Boc nu accepta o vanzare "smechereasca". Vezi cu cat vinde statul actiunile OMV Petrom

Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 21:30
1944 citiri
Boc nu accepta o vanzare "smechereasca". Vezi cu cat vinde statul actiunile OMV Petrom

Actiunile OMV Petrom (SNP) pe care statul le va scoate la vanzare pe bursa vor fi vandute mai scump decat pretul incasat de Guvernul Nastase in 2004 din privatizarea companiei, potrivit Mediafax.

"Din vanzarea celor 9,84% actiuni vom obtine un pret mai mare decat a obtinut Nastase pentru vanzarea intregului Petrom de atunci, 600 milioane de euro. Pe bursa poate veni oricine, dar nu va fi vandut, pachetul asta mic, de 9,84%, sub pretul de vanzare a Petrom-ului, de 600 milioane euro.

Daca nu, nu se vinde! Pentru ca nu accept smecherii pe ceea ce inseamna averea publica, pe ceea ce inseamna avutia noastra", a spus Boc.

La privatizare, in 2004, in mandatul Guvernului Nastase, intreaga companie Petrom a fost evaluata la 2,1 miliarde euro, avand in vedere ca OMV a platit 699 milioane euro pentru 33,34% din actiuni. Ulterior, OMV si-a majorat participatia la 51% din actiuni printr-o majorare de capital de 830,6 milioane euro. Statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri.

Oferta secundara, estimata la 510 milioane euro, potrivit celui mai recent pret de la bursa, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Premierul a adaugat ca nu va accepta o vanzare "smechereasca" a acestor titluri, respectiv printr-o negociere directa in loc de vanzarea la bursa, si ca banii astfel obtinuti vor fi varsati la bugetul de stat.

Coform celor mai recente raportari, grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom.

Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din actiuni. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni OMV Petrom, #Petrom, #titluri detinute de stat, #privatizarea petrom , #stiri Petrom