Broker Cluj a cerut in instanta suspendarea deciziei CNVM

Marti, 03 Februarie 2009, ora 17:45
1174 citiri
Broker Cluj a cerut in instanta suspendarea deciziei CNVM

Broker Cluj a depus la Curtea de Apel Cluj o cerere de suspendare, prin ordonanta presedintiala, a deciziei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), conducerea casei de brokeraj sustinand ca are costuri de 10.000 lei pe zi din cauza intreruperii activitatii.

CNVM a anuntat vineri suspendarea, pentru doua saptamani, a autorizatiei de functionare a Broker Cluj. Mai mult, arbitrul pietei de capital a suspendat si actiunile companiei, avand in vedere frauda descoperita la sucursala din Deva si modificarile intervenite in consiliul de administratie al casei de brokeraj, pentru care CNVM sustine ca nu a primit documentatia completa.


Potrivit judecatoarei Claudia Ilies, purtatorul de cuvant al instantei clujene, dosarul a fost inregistrat luni, iar primul termen a fost de 11 martie, insa firma de brokeraj a cerut un termen mai apropiat, care a fost stabilit in 11 februarie.
"Cei de la SSIF Broker au depus o cerere de comutare a termenului, iar acesta a fost avansat pentru data de 11 februarie", a declarat astazi pentru NewsIn, Claudia Ilies. Potrivit acesteia ordonantele presedintiale au un caracter executoriu, cu cale de atac, prin recurs, de cinci zile.

 
Conducerea Broker Cluj a afirmat astazi in cadrul unei conferinte de presa de la Cluj, ca in urma suspendarii activitatii pierderile firmei se ridica la 10.000 lei pe zi.
"Sunt costuri de oportunitate, de 10.000 lei cat ar fi comisioanele pe zi, operatiuni care erau pornite, in derulare, operatiuni mari, negociate de saptamani sau luni de zile. Este oferta din 5 februarie a Romarc Fuel (Petrom Aviation Otopeni - n.r.) la care participam si noi cu un pachet important  de actiuni de la clienti, sunt foarte multe, sa nu mai punem in calcul imaginea", a declarat Adrian Ceuca, directorul adjunct al Broker Cluj.
De asemenea, presedintele Broker Cluj, Petru Prunea declara imediat dupa suspendarea activitatii ca "masura CNVM este exagerata". El preciza ca peste 10.000 de clienti ai Broker ar putea fi afectati, iar 831 de ordine introduse la Bursa au fost anulate vineri de dimineata.


SSIF Broker Cluj a avut un profit net de numai 3,45 milioane lei (947.800 euro), in primele noua luni ale anului trecut, de 9,5 ori mai mic decat cel din aceeasi perioada a lui 2007.
Afacerile companiei s-au cifrat la 7,43 milioane lei (2,04 milioane euro) in primele noua luni din 2008, in scadere de peste doua ori fata de cele de 18,05 milioane lei, afisate in aceeasi perioada din 2007. Principala cauza a diminuarii afacerilor casei de brokeraj este efectul crizei financiare asupra pietei de capital din Romania, reflectat in scaderea puternica a cotatiilor si a volumelor tranzactionate.
Casa de brokeraj are in prezent un capital social de 144,73 milioane lei, divizat in 289,47 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,50 lei.
Capitalizare firmei de brokeraj este de 23,16 milioane lei (5,38 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,08 lei, stabilita in sedinta de joi, ultima dinaintea suspendarii titlurilor. Titlurile Broker Cluj sunt listate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul BRK.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni, # companie, # frauda , #stiri Petrom