Bursa de gaze naturale din Viena, cel mai mare centru de trading de gaze din Europa?

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 14:35
3581 citiri
Bursa de gaze naturale din Viena, cel mai mare centru de trading de gaze din Europa?

Central European Gas Hub (CEGH - Bursa de Gaze Naturale a Bursei din Austria) si Bursa din Viena au lansat o piata futures, pe CEGH Gas Exchange, devenind o platforma completa de tranzactionare ce are ca obiectiv transformarea CEGH in cel mai mare centru de trading de gaze naturale din Europa, informeaza NewsIn.

Proiectul are ca scop, totodata, sporirea securitatii furnizarii in Europa prin cresterea volumelor tranzactionate pe termen scurt, potrivit unui comunicat emis vineri de OMV.

"Membrul Consiliului Director OMV, Werner Auli, Membrul Consiliului Director al Bursei din Viena (Wiener Börse), Heinrich Schaller, si presedintele Consiliului Director al CEGH AG, Harald Wüstrich, au inaugurat vineri piata internationala futures pe Bursa de Gaze Naturale CEGH a Bursei din Viena.

Prin aceasta actiune, Central European Gas Hub (CEGH) devine singurul centru european de gaze naturale care ofera servicii complete in domeniul tranzactionarii gazelor naturale.

Acesta ofera servicii de tranzactionare over-the-counter (OTC) si servicii de schimb, in colaborare cu parteneri internationali.

CEGH face astfel un pas important spre a deveni un centru international si punct de acces pentru tranzactionarea gazelor naturale in Europa Centrala si de Est", se arata in comunicat.

Potrivit oficialilor OMV, acest lucru va spori competitivitatea, constituind un pas in vederea liberalizarii pietei.

"Volumul total de gaze naturale inregistrat de cei peste 110 participanti va depasi in acest an 30 de miliarde metri cubi.

CEGH va comercializa in acest an un volum de gaze naturale de pana la patru ori mai mare decat consumul anual al Austriei.

Datorita lansarii pietei futures pe Bursa de Gaze Naturale CEGH a Bursei din Viena, volumele tranzactionate prin intermediul CEGH vor creste si mai mult", spun reprezentantii OMV.

Parteneriatul dintre CEGH si Bursa din Viena va consolida, totodata, rolul statiei de compresare Baumgarten, care este detinuta integral de OMV, ca centru de gaze natrurale pentru Europa Centrala.

In prezent, circa o treime din exporturile de gaze naturale din Rusia spre Europa de Vest trec prin statia de compresare OMV de la Baumgarten.

Pentru OMV, extinderea activitatilor de tranzactionare a gazelor naturale va contribui la consolidarea activitatilor logistice de gaze.

"Datorita accesului direct la infrastructura centrului de distributie OMV de la Baumgarten si a conexiunilor astfel create cu importante sisteme de conducte de tranzit, precum si capacitatilor extinse de depozitare, CEGH intruneste toate caracteristicile unui centru modern de tranzactionare a energiei", a declarat Membrul Consiliului Director OMV, responsabil cu activitatea de Gaze Naturale si Energie, Werner Auli.

Volumele de gaze naturale tranzactionate pe termen scurt sunt importante deoarece vin in completarea contractelor de livrare pe termen lung si asigura competitia pe piata libera a energiei.

"Lansarea pietei futures pe Bursa de Gaze Naturale CEGH a Bursei din Viena ne permite sa ne extindem gama de produse in sectorul energetic si ne asigura o pozitie strategica pe piata gazelor naturale", a declarat membrul Wiener Börse AG si CEESEG Aktiengesellschaft, Heinrich Schaller.

Tranzactiile pe piata futures a Bursei de Gaze Naturale CEGH a Bursei din Viena se vor derula prin intermediul sistemului EUREX®. Piata de capital este administrata cu ajutorul sistemului XETRA®.

In ce priveste tranzactiile pe bursa, CEGH este responsabil cu gestionarea pietei si a clientilor, in timp ce Wiener Börse se ocupa de monitorizarea tranzactiilor, afisarea preturilor si mentinerea controlului operational al sistemelor de tranzactionare.

Tranzactiile pe Bursa de Gaze Naturale CEGH a Bursei din Viena sunt supuse unor reglementari si masuri de control stricte, in baza legislatiei privind activitatea bursiera.

Acest lucru asigura faptul ca activitatea de tranzactionare este definita in mod clar si reduce riscurile pentru toate partile implicate.

Central European Gas Hub (CEGH), sucursala a OMV Gas & Power GmbH (80%) si a Wiener Börse AG (20%), reprezinta una dintre cele mai importante platforme de comercializare a gazelor naturale din Europa Centrala.

Acesta pune la dispozitia companiilor de gaze naturale platforma de la Baumgarten, la care se adauga alte centre de gaze naturale aflate de-a lungul retelei de transport austriece.

In 2010, CEGH a comercializat un volum total de circa 3 miliarde metri cubi/luna, devenind una dintre cele mai importante platforme de comercializare a gazelor naturale din Europa continentala.

Prin extinderea serviciilor oferite in sistem permanent, pana la stabilirea Bursei de Gaze CEGH a Wiener Börse, CEGH urmareste sa devina cel mai mare centru de gaze naturale din Europa continentala, intr-un efort comun cu Bursa din Viena.

OMV Gas & Power GmbH este principala companie de gaze naturale si energie a OMV si include cele patru divizii, Gas Supply, Marketing & Trading, Gas Logistics si Power.

In 2009, in cadrul diviziilor Gas Supply si Marketing & Trading, OMV Gas & Power si EconGas au vandut 8,5 miliarde mc, iar Petrom Gas a vandut 4,6 miliarde mc. Cu 23 miliarde mc volume schimbate in 2009 si extinderea portofoliului de servicii in acelasi an prin activitati de tranzactionare a gazelor naturale, Central European Gas Hub a devenit unul dintre cele mai importante centre de gaze naturale din Europa continentala.

In divizia Gas Logistics volumul total transportat in 2009 a fost de 75, 3 miliarde mc. Pe langa furnizarea de gaze naturale pentru Austria, sistemul de conducte de gaze naturale al OMV transporta gaze naturale catre Germania, Italia, Franta, Slovenia, Croatia si Ungaria.

Bursa din Viena (Wiener Börse AG) este o subsidiara detinuta integral de CEESEG Aktiengesellschaft, unul dintre actionarii burselor de valori din Budapesta, Laibach si Praga.

CEE Stock Exchange Group este cel mai mare grup de burse de valori din regiune, detinand aproximativ jumatate din capitalizarea totala a pietei si circa doua treimi din rulajul de capital din Europa Centrala si de Est. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
Inflația, din nou cap de afiș – TradeVille
Inflația, din nou cap de afiș – TradeVille
Tranzacții Cu 70% In Creștere, La BVB Cei mai activi 10 brokeri de la BVB au intermediat tranzacții de 7.6 mld. RON în primul trimestru al anului 2024, în creștere cu 70% față de aceeași...
#bursa, #centru, #gaze, #naturale, #omv, #trading, #tranzactii , #stiri Petrom