Bursa de Valori Bucuresti - 29 Noiembrie 2005

Marti, 29 Noiembrie 2005, ora 16:41
889 citiri

Rezumatul zilei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti

In sedinta de astazi piata bursiera a avut o evolutie mai linistita, in ansamblu, adica nu am asistat la aceleasi cresteri de curs, mai mult in segmentul SIF si-au facut loc unele corectii negative. Astfel, indicele BET-FI a scazut cu 1,1%, ceilalti urcand cu circa 0,5% la inchidere, iar in timpul sedintei au avut loc cresteri in prima parte, urmate de scaderi pana la jumatatea acesteia, dupa care piata a intrat intr-o faza de cresteri usoare, de mai mica amploare. Lichiditatea generala a fost foarte buna, in total s-au derulat tranzactii in valoare de 141,2 milioane RON, din care circa 75 milioane RON in piata principala.

Dintre actiunile Blue-Chip, singura cu o evolutie intr-adevar buna a fost Petrom Bucuresti (SNP). Sub aspectul lichiditatii s-a detasat de celelalte, urmare a unui rulaj de 18,8 milioane RON, mai important fiind faptul ca aceasta crestere a volumului tranzactionat (la aproape 40 milioane actiuni) a venit in urma unei presiuni la cumparare. Astfel, titlurile SNP au ajuns la putin timp dupa deschidere deasupra pragului de 0,4700 RON/actiune, dupa care au evoluat intr-o maniera echilibrata. Asta pana in a doua parte a sedintei, cand vine un nou val de cumparari ce duce cursul pana la palierul de 0,4800 RON/actiune. La final s-au achizitionat intr-o singura tranzactie peste 3 milioane de actiuni pana la acest pret. La nivelul ultimului pret, de 0,4790 lei, titlurile SNP au o crestere de 4,8%.

La a doua categorie, cel mai tranzactionat emitent a fost Sicomed Bucuresti (SCD), cu un rulaj de 3,7 milioane RON. A continuat si astazi seria tranzactiilor mai mari, in prima parte a sedintei. Tot atunci a fluctuat si cursul, intre 1,37 si 1,39 RON/actiune, dupa care in a doua parte s-au tranzactionat mai mult pachete de 500 de actiuni (tipice pentru actionarii PPM), la 1,3800 RON/actiune.

Cea mai buna evolutie a cursului au avut-o actiunile Prodplast Bucuresti (PPL) in sedinta de astazi. Si in alte sedinte titlurile PPL au crescut mult, insa astazi am avut un volum mai mare de tranzactionare. In urma unui ordin de cumparare mai mare, de circa 165 mii actiuni, cursul a crescut brusc la maximul posibil al zilei, de 2,9400 RON/actiune. Ulterior a mai scazut cursul, dar sustinerea buna la cumparare nu a permis revenirea la nivelul initial, astfel incat a inchis la 2,8000 RON/actiune (+9,4%). De la reintroducerea la tranzactionare din data de 17 noiembrie, in urma modificarilor efectuate asupra capitalului social, actiunile PPL au crescut cu 27,9%.

In segmentul titlurilor SIF a avut loc astazi o intoarcere de trend. Dupa cateva zile de cresteri semnificative a venit prima corectie negativa. Dupa deschidere evolutia ascendenta parea sa se mentine si astazi, au avut loc cresteri notabile de curs, insa la putin timp vanzatorii au reechilibrat situatia si pana la jumatatea sedintei toate cele 5 titluri au intrat pe scadere. Asa au ramas pana la final, desi in cea de-a doua jumatate cotatiile s-au plafonat. E greu de zis daca vor continua sa se corecteze cresterile mari de curs din ultima perioada, cert este ca vanzatorii au avut contraparte in piata, ceea ce a oprit unele scaderi mai mari. Cel mai tranzactionat a fost SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de 12,6 milioane RON, de asemenea fiind si titlul SIF cu cea mai mare scadere, de 1,6% la 2,5000 RON/actiune.

Astazi au avut loc doua transferuri mari cu actiuni Bega Upsom (UPS), ce au totalizat 60 milioane RON. S-au transferat doua pachete mari, de peste 7 milioane actiuni fiecare, la preturile de 4,15 si 4,16 RON/actiune (+261,6%). Cele doua tranzactii masive au totaizat un volum de 14,45 milioane actiuni, ce reprezinta mai mult de 60% din capitalul social.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Sedinta modesta la Rasdaq, cu o lichiditate mica (rulajul de peste un milion RON se datoreaza in mare parte unor transferuri speciale) si cu evolutii modeste la nivelul emitentilor mai importanti.

La prima categorie cel mai tranzactionat titlu a fost Braiconf Braila (BRCR), cu un rulaj de 52 mii RON. Deci lichiditate redusa. La aceasta se adauga o evolutie lenta a cursului, care a oscilat insesizabil in jurul palierului de 0,5 RON/actiune.

De asemenea, o valoare buna de tranzactionare, cea mai mare din piata, au realizat-o titlurile Bega Turism SA (SCDE). In 3 tranzactii cross s-au transferat 38000 actiuni (3,33% din capitalul social), la pretul de 10 RON/actiune.

SSIF Prime Transaction SA