Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 5 Aprilie 2006

Joi, 06 Aprilie 2006, ora 04:14
825 citiri

Volume apreciabile pentru DESNP si DETLVLa bursa sibiana la termen, cea de a treia sesiune de tranzactionare a lunii aprilie s-a finalizat cu incheierea a peste 15.100 contracte futures si options, lichiditatea fiind marcata pe fondul lipsei RRC de la tranzactionare, fapt ce o situeaza la un nivel foarte bun. In acelasi timp totalul ce a depasit 1000 tranzactii evideantiaza o medie de 15 contracte pe tranzactie. Interesul investitorilor pentru piata derivatelor se inscrie in continuare pe un traseu ascendent fapt demonstrat de cresterea numarului de pozitii deschise, ajuns acum la aproape 72.600. Totodata atrage atentia depasirea lichiditatii de pe piata spot pe anumite actiuni cum ar fi DESNP si DETLV, ambele cu o lichiditate superioara si volume in lei mai mari.

Cel mai lichid emitent al zilei a provenit din sectorul petrolier, A"PetromA" impunandu-se pentru a doua zi consecutiv. Pe parcursul sedintei investitorii au batut palma pentru 8833 contracte ce au avut ca suport derivatele DESNP, scadenta curenta fiind de departe preferata jucatorilor. DESNP au evoluat pe un traseu descendent, ambele scadente incheind ziua la preturi mai mici in raport cu cele anterioare. Scaderile nu au mai atins insa nivelul de marti, oprindu-se la 1,94 si 1,17 %. Ultimele tranzactii efectuate de participantii in piata au fixat cotatiile la 0,5295 lei/actiune pentru iunie si 0,5585 lei/actiune pentru septembrie. DESNP au fost vedete si in aria optiunilor call cu scadenta in vara unde au atras atentia contractele incheiate la un pret de exercitare de 0,575 lei /actiune si o prima de 15 lei /contract.

Prin contractele DESNP perfectate a fost transferat echivalentul a mai mult de 8,8 milioane de actiuni, fapt ce indica depasirea nivelului atins pe spot pentru acest emitent, in sedinta de ieri volumul echivalent in lei fiind mai mare cu circa 80%. O situatie similara intalnim si in cazul actiunilor A"Bancii TransilvaniaA", pentru care volumul atins a fost echivalent cu 4,2 milioane de actiuni iar cel echivalent in lei cu peste 5,4 milioane. DETLV au revendicat prin prisma numarului de contracte locul second in topul zilei. In continuare, preferintele pentru aceste derivate se indreapta catre scadenta septembrie, investitorii A"scrutandA" insistent orizontul investitional pe termen mediu, care se pare ca ofera posibilitati diverse. La inchidere, DETLV valorau 0,88 lei/titlu pentru iunie si 1,4325 lei pentru septembrie, valori mai mici cu 0,012 si 0,0063 unitati pe actiune pentru scadentele existente. Si A"bancarele A" in discutie au atras atentia investitorilor in optiuni, primand call-urile pentru septembrie la pretul de exercitare de 1,46 lei/actiune cu o prima de 51 lei pe contract.

In sectorul SIF-urilor cea mai lichida societate de investitii a fost SIF 2 Moldova. Contractele au fost incheiate pe fondul deprecierilor de 0,012 si 0,0234 lei/actiune, cotatiile de la inchidere fiind de 2,268 si 2.3016 lei/titlu pentru scadentele martie si iunie. DESIF 3 Transilvania si DESIF 5 Oltenia au avut o evolutie diferita in raport cu scadentele actuale, ambele apreciindu-se pentru cea curenta si diminuandu-se pentru septembrie.

Pentru iunie, moneda unica a inchis la o cota de 3,524 lei, remarcandu-se o crestere de 0,0141 unitati.

Decebal N. Todarita

BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI S.A. SIBIU