Corectiile actiunilor BRD si Petrom au dus in jos principalii indici bursieri

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 09:34
2714 citiri
Corectiile actiunilor BRD si Petrom au dus in jos principalii indici bursieri

Bursa a scazut luni cu 0,82%, din cauza corectiilor inregistrate de actiunile BRD (BRD) si OMV Petrom (SNP), care au pondere determinanta in calculul indicilor, iar lichiditatea s-a plasat usor peste rulajul de vineri, relateaza Mediafax.

Majoritatea actiunilor de la Bucuresti au fost tranzactionate la preturi cu putin peste referinta de la deschidere, in contextul in care pietele mature din Europa au inregistrat variatii usoare.

Totusi, principalii indici ai BVB, cu exceptia indicelui BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), au fost inca de la debutul zilei pe scadere, ca urmare a corectiilor consemnate de titlurile OMV Petrom si BRD.

Cele doua actiuni reprezinta cumulat aproape 40% din indicii BET, al celor mai lichide zece titluri, si BET-C, indicele general al bursei.

Ultima tranzactie cu actiunile companiei petroliere a fost realizata la 0,36 lei, pret cu 1,64% sub referinta, iar cotatia titlurilor BRD a scazut cu 2,53%, la 15,4 lei.

Cele doua titluri au avut rulaje apropiate, de 1,7 milioane lei si, respectiv, 1,4 milioane lei.

"Corectiile de pe aceste actiuni ar putea sa fie determinate in principal de marcarile de profit.

La Petrom vineri a fost atins pretul maxim din ultimele 18 luni, iar in cazul BRD cotatiile se apropie din nou de maximul ultimului un an si jumatate.

Se pare ca valorile de acum sunt considerate cam «supraincinse» si este un moment bun pentru marcarea profitului de catre unii investitori", a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, directorul de tranzactionare al Departamentului Piete de Capital al Piraeus Bank.

Indicele BET a incheiat ziua in coborare cu 0,92%, iar actiunile Petrom au contribuit si la scaderea indicelui BET-NG cu 0,6% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente de tranzactionare.

Pe de alta parte, actiunile celor cinci societati de investitii financiare au tinut indicele BET-FI la un nivel peste referinta inca din primele minute, astfel ca la finalul zilei acesta era in crestere cu 0,27%.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a incheiat sedinta doar cu 0,57% sub referinta.

Investitorii au tranzactionat in total titluri de 25,3 milioane lei (6,1 milioane euro), valoare cu putin peste rulajul de vineri, de 24,3 milioane lei (5,9 milioane euro).

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) si Azomures (AZO) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 4,1 milioane lei si, respectiv, 2,6 milioane lei.

Cele doua titluri au asigurat 26% din rulajul bursei.

La finalul zilei, actiunile SIF Oltenia erau cotate la 1,93 lei, iar ultimul transfer cu titlurile Azomures a fost realizat la 0,431 lei, pret in crestere cu 6,95%.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost singurele care au incheiat ziua in scadere, cu 0,58%, insa au inregistrat cel mai redus rulaj de la acest segment al pietei, de 874.000 de lei.

Astfel, cotatia a ajuns la 0,855 lei. Cele mai vizibile cresteri au fost inregistrate de actiunile Aerostar Bacau (ARS) si Siretul Pascani (SRT), care au urcat cu 14,41% si, respectiv, 15%.

Ascensiunea puternica a titlurilor Aerostar a venit dupa anuntul de vineri privind un parteneriat cu Textron Marine & Land Systems, in baza caruia cele doua companii vor produce in Romania vehicule de securitate blindate si transportoare blindate pentru Fortele Terestre Romane.

Pretul a urcat cu aproape variatia maxima admisa intr-o sedinta pentru cele mai multe actiuni, respectiv 15%, astfel ca orice ordin de vanzare a fost executat imediat, fara sa stea in asteptare.

Ultimul transfer cu actiunile Aerostar a fost efectuat la ora 12:39, la pretul de 1,35 lei, cu 14,41% peste referinta.

Evolutia a venit pe un rulaj de 358.000 de lei. Investitorii au ridicat semnificativ, cu 15%, si cotatia titlurilor Siretul Pascani, dupa ce anuntul privind intentia SIF Transilvania (SIF3) de a vinde actiunile pe care le detine la producatorul de tesaturi.

Pretul actiunilor Siretul a ajuns la 0,046 lei, pe o lichiditate de 128.000 de lei.

SIF Transilvania va derula in perioada 21 aprilie-15 septembrie, o oferta secundara de vanzare a intergului pachet de actiuni firma din Pascani, de 10,78% din capital, la un pret de 0,185 lei, de patru ori peste cotatia de luni.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat in total actiuni de 2,1 milioane lei, suma de 2,2 ori mai redusa comparativ cu lichiditatea de vineri, de 4,6 milioane lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) si Iproeb (IPRU) au fost cele mai lichide din piata, cu rulaje apropiate, de 189.000 de lei si, respectiv, 186.000 de lei.

Cotatia actiunilor Armax Gaz a scazut cu 0,55%, la 0,18 lei, in timp ce pretul titlurilor Iproeb a urcat cu 4,25%, la 2,21 lei.

La bursa de la Sibiu, investitorii au transferat 51.950 de actiuni Sibex, pentru 96.107 lei.

Ultima operatiune a fost efectuata la 1,85 lei, pret similar cu referinta.

La aceasta cotatie bursa de la Sibiu are o capitalizare de 39,8 milioane lei.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,2%, iar cele mai multe burse din Europa Centrala si de Est avansau, dar cu cel mult 0,9%.

Pietele din Slovenia si Croatia inregistrau insa corectii, de 0,2% si, respectiv, 0,6%. 

#corectii, # actiuni, # brd, # petrom, # bursa , #stiri Petrom