E.ON, OMV, RWE, Total si Geoplin construiesc un terminal de gaz de 800 mil euro, in Croatia

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 15:46
2615 citiri
E.ON, OMV, RWE, Total si Geoplin construiesc un terminal de gaz de 800 mil euro, in Croatia

Un consortiu format din E.ON Ruhrgas (Germania), OMV (Austria), Total (Franta), RWE (Germania) si Geoplin (Slovenia) vor construi un terminal de gaz natural lichefiat (LNG) la Krk, in Croatia, investitie ce se ridica la 800 milioane euro, potrivit unui comunicat al OMV emis joi.

nceperea constructiei este planificata pentru sfarsitul anului 2009. Noul terminal de la Krk, din Croatia, este destinat rezervoarelor de GNL, cu un volum combinat de pana la 265.000 miliarde m3 si poate atinge o capacitate de aproximativ 10 miliarde metri cubi pe an. Terminalul va deveni operational in 2014, potrivit OMV.


Adria LNG este un proiect important de infrastructura pentru siguranta aprovizionarii cu gaze naturale a pietelor europene si constituie un pas important facut de OMV Gas & Power pe piata europeana de GNL (gaz natural lichefiat), aflata in continua crestere. Odata cu decizia guvernului croat de a confirma locatia pentru Adria LNG a fost facut un pas important in realizarea proiectului, mentioneaza comunicatul.


"Decizia de a construi Adria LNG la Krk este o alegere excelenta din punct de vedere strategic, pe care o gasim binevenita", a declarat membrul in Comitetul Executiv al OMV responsabil cu activitatea de Gaze naturale si Energie (Gas & Power), Werner Auli.


De noul terminal de GNL va beneficia intreaga regiune, datorita extinderii aprovizionarii cu gaze naturale. Decizia guvernului croat va incuraja, de asemenea, dezvoltarea consortiului, iar o decizie cu privire la participatiile partenerilor croati ar putea fi luata in perioada urmatoare, a mai anuntat OMV.


"Companiile croate pun la dispozitie expertiza tehnica si economica pentru a dezvolta cu succes impreuna noi proiecte. OMV Gas & Power este interesata de acest parteneriat promitator", a precizat la randul sau vicepresedintele Gas Logistics, Reinhard Mitschek.


Partenerii consortiului de proiect sunt: E.ON Ruhrgas (Germania) cu 31,15% din actionariat, OMV (Austria) cu o participatie de 25,58%, Total (Franta) cu 25,58%, RWE (Germania) detine 16,69% si Geoplin (Slovenia) cu 1% din actiuni.


In domeniul Furnizare, Marketing si Comercializare, OMV si EconGas au vandut 7,8 miliarde metri cubi gaze in 2007, iar Petrom Gas a comercializat alte 5,3 miliarde metri cubi. In total, in 2007 s-au vandut 64 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Pe langa Austria, gazele transportate prin aceste conducte alimenteaza Germania, Italia, Franta, Slovenia, Croatia si Ungaria. In anul 2007, Hub-ul Central European de gaze a transportat un volum total de 17,7 miliarde metri cubi de gaze, fiind una dintre cele mai importante platforme comerciale ale Europei continentale.


OMV Romania Mineraloel este prezenta in Romania din anul 1998, avand sediul in Bucuresti si functionand ca o sucursala detinuta in totalitate de grupul OMV. OMV Romania are 79 de angajati si a creat aproximativ 2.000 de locuri de munca prin reteaua celor 76 de statii care reprezinta o cota de piata de 9% in sectorul distributiei de carburanti.


Cu vanzarile grupului de 20,04 miliarde euro si o forta de munca de 33.665 de angajati in 2007, precum si cu o capitalizare de piata de aproximativ 9 miliarde euro, OMV Aktiengesellschaft este cea mai mare companie industriala austriaca listata la bursa. OMV activeaza in 13 tari in domeniul Rafinare & Marketing (R&M).

In domeniul Explorare & Productie (E&P), OMV activeaza in 20 de tari pe cinci continente. Compania vinde peste 13 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Prin centrul de gaze naturale de la Baumgarten, Austria, OMV transporta anual aproximativ 64 miliarde metri cubi de gaze naturale. Centrul de gaze naturale OMV (Central European Gas Hub) este printre primele trei din Europa.


OMV are rezerve de petrol si gaze de aproximativ 1,22 miliarde bep, o productie zilnica de aproximativ 316.000 bep si o capacitate anuala de rafinare de 26,4 milioane tone. In prezent, OMV detine peste 2.527 de statii de distributie carburant in 13 tari. Cota de piata a grupului in segmentul de rafinare si marketing in regiunea Dunarii este in prezent de 20%.