Mariana Gheorghe, Petrom: Romania - crestere economica de 2% - 3% in 2014

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 15:37
1994 citiri
Mariana Gheorghe, Petrom: Romania - crestere economica de 2% - 3% in 2014

Romania va avea o crestere economica de 2% - 3% anul acesta, ceea ce va duce si la o crestere a cererii de carburanti, desi consumatorii fac eforturi pentru a-si spori eficienta energetica, sustine presedintele OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

"Ne asteptam ca in Romania sa fie o crestere economica, chiar daca nu este la nivelul de anul trecut, de 2% - 3% care, automat va creste cererea de carburanti. Aceste posibile cresteri credem ca vor fi compensate de eforturile pe care consumatorii le fac pentru eficienta energetica, pentru ca preturile, chiar daca scad sunt inca ridicate, si atunci raspunsul consumatorului este sa-si reduca factura. In aceste conditii, eforturile de eficienta energetica sa se regaseasca intr-o cerere stabila sau poate chiar in scadere pentru perioada urmatoare, de 3 - 5 ani", a precizat Mariana Gheorghe.

Ea a aratat ca in primele sase luni din acest an piata energetica a continuat sa scada pe toate produsele pe care compania Petrom le opereaza.

"La parte de retail carburanti, inca cu 2% (a scazut piata - n.r.) dupa cinci ani de scaderi, in partea de gaz cu 5%, in partea de electricitate, 2%. Aceste scaderi, daca ar fi doar un singur an, nu ar fi dramatice, dar daca ne uitam la evolutia ultimilor cinci ani, in fiecare an am avut astfel de scaderi. Cand am venit in Romania, acum 8 ani, piata de gaze era in jur de 17 - 18 miliarde de mc, iar anul trecut a fost 12,5 mc si in acest an cred ca ne vom duce sub acest nivel. Iata ca aceasta schimbare a cererii este dramatica", a mai spus CEO-ul Petrom.

Ce influenteaza piata gazelor

In plus, piata gazelor este influentata si de alti factori. "In domeniul gazelor, vedem un impact geopolitic si al revolutiei gazului de sist in preturi. Daca pana acum jumatate de an vorbeam de un pret de liberalizare la un nivel mult mai ridicat, acum vedem, datorita acestor factori externi, ca pretul la gazul din Romania a ajuns la nivele europene. Toate aceste schimbari, atat in cerere cat si in preturi se vor reflecta in industrie si la fiecare operator", a subliniat Mariana Gheorghe.

Ea a mai spus ca Petrom a investit 10 miliarde de euro in ultimii noua ani si se asteapta ca investitiile sa continue in acelasi ritm, de un miliard de euro anual, "daca sunt conditii de afaceri corecte si un mediu fiscal si de reglementare pozitiv, care sprijina investitiile. "Acesta este costul tehnologiei, costul gasirii de noi resurse", a mai spus Mariana Gheorghe.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Petrom Romania, #romania economie , #stiri Petrom