Ministerul Economiei va scoate la vanzare 11,84% din actiunile detinute la OMV Petrom

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 12:20
1111 citiri
Ministerul Economiei va scoate la vanzare 11,84% din actiunile detinute la OMV Petrom

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a pus in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern prin care intentioneaza sa vanda 11,84% din totalul de 20,64% de actiuni pe care le detine in prezent la producatorul de titei si gaze OMV Petrom, informeaza NewsIn.

"Pachetul de actiuni precizat in proiectul de Hotarare a Guvernului Romaniei ce poate fi oferit la vanzare prin mecanisme specifice pietei de capital a fost determinat avand in vedere faptul ca la societatea comerciala OMV Petrom SA, dintr-un pachet de actiuni reprezentand 20,62 % din capitalul social, se pastreaza in administrarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri un pachet de actiuni reprezentand 8,8% din capitalul social, din care un pachet de actiuni de pana la 8% din capitalul social va fi oferit spre vanzare salariatilor", se arata in proiectul de act normativ postat miercuri pe site-ul MECMA.

Potrivit informatiilor de pe Bursa de Valori Bucuresti, Ministerul Economiei detine la OMV Petrom 20,64% din actiuni.

Ministerul pastreaza pachetul de actiuni pentru a-l vinde salariatilor "in aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 55/2003 privind unele masuri pentru derularea procesului de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA, precum si pentru modificarea si completarea cadrului legal in domeniul privatizarii pentru societatile comerciale aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului".

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara in 21 aprilie ca statul roman va pastra o participatie de cel putin 8% la producatorul de titei si gaze Petrom.

Ministrul spunea ca toti banii pe care statul ii va incasa in urma acestor vanzari de actiuni vor merge in investitii in infrastructura.

Un memorandum al Ministerului Economiei arata ca statul isi propune sa obtina peste un miliard de euro prin vanzarea actiunilor detinute la mai multe companii din domeniul energetic.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie.

In anul 2009, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3 miliarde euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 696 milioane euro.

OMV, grupul energetic lider in Europa Centrala si de Sud Est detine 51,01% din actiunile Petrom.

OMV activeaza in 12 tari in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari pe patru continente in domeniul de Explorare si Productie.

Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#minister, # economie, # actiuni, # petrom , #stiri Petrom