MOL a anuntat o crestere de 317% a profitului net in al patrulea trimestru din 2007

Vineri, 15 Februarie 2008, ora 10:45
1310 citiri
MOL a anuntat o crestere de 317% a profitului net in al patrulea trimestru din 2007

Compania ungara MOL a anuntat vineri o crestere substantiala a profitului net si operational in al patrulea trimestru din 2007, datorita imbunatatirii performantelor atat in sectorul de exploatare si productie cat si in cel de rafinare si vanzare si datorita castigurilor unice, scrie Reuters.

MOL, tinta unei preluari nesolicitate de catre compania austriaca OMV, a anuntat ca profitul net a fost in al patrulea trimestru de 94,3 miliarde forinti (527,2 milioane dolari), cu 317% mai mare decat profitul revizuit de 22,6 miliarde forinti in aceeasi perioada din 2006.
Profitul a depasit cu mult estimarile analistilor, de 65,11 miliarde forinti, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters la inceputul acestei saptamani.

MOL a anuntat ca aceste cifre includ castigurile unice din vanzarea subsidiarelor de gaze naturale si din achizitia actiunilor TVK, precum si din beneficiile pe care le-a avut MOL din scutirea de taxe in 2006.

Pentru 2007, MOL a publicat un profit net de 254,1 miliarde forinti, in scadere cu 23% fata de 2006.

Profitul net din al patrulea trimestru, excluzand elementele exceptionale, a fost de 73,5 miliarde forinti, in crestere cu 293% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand profitul a fost de 18,7 miliarde forinti.

Profitul operationat a inregistrat, de asemenea, o crestere in cel de-al patrulea trimestru din 2007.

Slabirea dolarului a atenuat insa unele efecte pozitive si astfel, profitul operational in forinti, excluzand elementele exceptionale, a crescut cu 44%, la 67,4 miliarde forinti, in contextul unei deprecieri de 14% a dolarului fata de moneda Ungariei.

Profitul operational a fost de 91,7 miliarde forinti, in urcare fata de profitul revizuit, de 45,9 miliarde forinti, din aceeasi perioada din 2006.

Analistii estimau un profit operational de 69,98 miliarde forinti.

Profitul operational in sectorul de exploatare si productie a inregistrat in al patrulea trimestru o crestere de 29%, la 20,1 miliarde forinti, fata de intervalul similar din 2006, sustinut de scumpirea petrolului, in ciuda deprecierii dolarului si a unei scaderi a volumelor de productie, din cauza unei sistari a productiei unui important camp gazeifer, anul trecut.

In sectorul de rafinare si vanzare, principala divizie MOL, profitul operational din al patrulea trimestru a crescut atat calculat in dolari cat si in forinti, datorita nivelului favorabil al diferentialului, a cresterii vanzarilor si a efectului benefic al detinerii de stocuri.

Profitul diviziei petrochimice a MOL a inregistrat o scadere, pe fondul unei diminuari a marjelor si al scumpirii materiilor prime.

In Romania, vanzarile de combustibil au scazut cu 3% si cota de piata in sectorul de retail s-a redus in 2007 cu 1,6 puncte procentuale, la 12,8%.

Aceasta diminuare a fost cauzata in principal numarului mai mic de benzinarii MOL, comparativ cu 2006, in urma vanzarii unui numar de 30 de statii de alimentare companiei Petrom, compensata partial de cumpararea a 11 amplasamente si deschiderea unei noi statii de alimentare.

"Am atins aceste rezultate intr-un mediu caracterizat de un pret puternic al petrolului, de nivele favorabile ale diferentialului si ale marjelor petrochimice, insa marcat de slabirea dolarului", a declarat pretedintele MOL, Szolt Hernadi.

"Gradul ridicat de eficienta al rafinariilor noastre si utilizarea noilor capacitati de productie in sectorul petrochimic, combinate cu intensificarea eforturilor de vanzare au contribuit la obtinerea acestor rezultate favorabile", a adaugat acesta.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...