Multe multinationale vor sa-si relocheze productia din Romania in Moldova

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 16:54
1841 citiri
Multe multinationale vor sa-si relocheze productia din Romania in Moldova

Multe companii multinationale sunt interesate sa-si relocheze activitatea de productie din Romania in Moldova, datorita costurilor reduse cu forta de munca si a celor de operare, a declarat Ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazar, potrivit Mediafax.

"Activitatea de investitii a companiilor romanesti in Republica Moldova este modesta fata de potential.

Romania nu este nici macar in primii zece investitori din Moldova. Pana in anul 2009 nu era deschidere din partea autoritatilor pentru investitorii din Romania, dar acum lucrurile s-au mai schimbat", a declarat, joi, la Chisinau, oficialul moldovean.

Lazar a participat la lansarea Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), organizata cu sprijinul Forum Invest din Romania.

Ministrul Economiei a aratat ca in ultima perioada numarul investitorilor romani care sunt interesati de piata din Republica Moldova a crescut, domeniile de interes fiind instrastructura, energia, comertul sau distributia.

"Am aproape zilnic intalniri cu investitori din Romania. Vin atat investitori romani care doresc sa se extinda in Moldova, dar si romani care au mandat de la companiile straine din Romania pentru a cauta oportunitati in Moldova", a spus Lazar.

El a mentionat ca, datorita costurilor reduse cu forta de munca, dar si a celor operationale si de logistica, un numar din ce in ce mai mare de companii straine care produc in Romania analizeaza piata din Republica Moldova pentru eventuale relocari.

"Sunt interesate de a-si reloca activitatea din Romania mai ales firme din domeniul productiei din domeniul auto, atat piese de schimb, cat si alte produse, precum huse auto.

Moldova a devenit un fel de Romania de acum cativa ani.

Putem oferi anumite facilitati investitorilor pe care Romania nu le poate acorda deoarece legislatia UE nu mai permite", a adaugat Lazar.

Grupul german Draexlmaier Automotive si-a relocat deja o parte din capacitatea de productie din Romania in Moldova.

Soldul investitiilor straine directe din Moldova a ajuns la jumatatea anului la 2,7 miliarde de dolari, fata de 2,6 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut.

Principalii investitori romani in Republica Modova sunt cei mai multi cu capital strain, printre acestia numarandu-se Petrom, BCR, BT Leasing, Rompetrol, Romstal. In ceea ce priveste schimburile comerciale cu Romania, ministrul Economiei a aratat ca exporturile din Republica Moldova pe piata romaneasca s-au redus in acest an cu 13%.

"Romania iese mai greu din criza si asta s-a resimtit asupra exporturilor din Moldova.

Oricum produsele din Moldova intra mai greu pe piata din Romania de la aderarea la UE, pentru ca sunt impuse alte standarde de calitate.

Nu putem exporta oua, carne si alte produse alimentare de acest tip", a mentionat Lazar.

Comertului exterior al Republicii Moldova este impartit de Comunitatea Statelor Independente (CSI) si Uniunea Europeana.

Astfel, 50% din exporturi merg catre Uniunea Europeana, iar 40% catre statele CSI, restul de 10% avand alta destinatie.

In acest an, exporturile catre UE au scazut cu 1,3%, in timp ce livrarile catre Rusia au crescut cu 25%.

Republica Moldova a avut anul trecut o contractie a PIB-ului de 6,5%, iar in primul semestru a trecut pe o crestere economica de 5,6%, Moldova fiind potrivit lui Lazar, liderul in regiune la viteza de recuperare a diminuarii PIB-ului.

Ministrul estimeaza pentru acest an o crestere economica de 4-5%.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Moldova va fi formata din manageri de succes moldoveni sau straini si va avea ca obiectiv, printre altele, monitorizarea deciziilor autoritatilor care afecteaza mediul de afaceri.

Potrivit reprezentantilor AOAM, sunt si romani care au solicitat intrarea in aceasta asociatie.

In Moldova, in afara acestei organizatii, mai exista Camera de Comert Americana - AmCham, Asociatia Investitorilor Straini si Camera de Comert Franceza. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#multinationale, # productie, # romania, # moldova , #stiri Petrom