OMV Petrom: Pretul gazelor importate va urca in luna octombrie la 545 dolari/1.000 metri cubi

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 14:00
1542 citiri
OMV Petrom: Pretul gazelor importate va urca in luna octombrie la 545 dolari/1.000 metri cubi

Pretul gazelor importate prin intermediari din Rusia va creste in luna octombrie la 545 dolari pe 1.000 metri cubi, in timp ce autoritatile mentin pretul gazelor din productia interna la 160 dolari, a declarat marti Hilmar Kroat-Reder, responsabil cu activitatea de gaze si energie din OMV Petrom. 

"Liberalizarea pretului gazelor va avea beneficii atat pentru consumatori, cat si pentru statul roman", a afirmat Reder, citat de Mediafax.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), intre lunile iunuarie si iulie pretul gazelor imporate a crescut de la 399 dolari pe 1.000 metri cubi la 480 dolari pe 1.000 metri cubi.

Totodata, ANRE estimeaza ca in trimestul al patrulea al acestui an pretul mediu de import va ajunge la 495 dolari pe 1.000 metri cubi.

Romania a importat intre 2004 si 2010 gaze naturale in valoare totala de 8,5 miliarde de dolari.

ANRE a anuntat in urma cu o saptamana ca pretul gazelor naturale pentru consumatorii industriali va creste de la 1 octombrie cu 8%, iar cel platit de populatie si producatorii de energie termica ramane la nivelul actual.

Majorarea a fost motivata de ANRE prin avansul pretului gazului din import de la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi, pret luat in calcul la modificarea preturilor din luna iulie, la 495 dolari.

Fondul Monetar International a cerut Executivului sa prezinte un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei.

Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice.

Populatia nu va fi afectata direct de cresterea preturilor gazelor livrate consumatorilor industriali, intrucat Guvernul si ANRE au decis, in luna iunie, ca pentru o perioada de noua luni, respectiv intre 1 iulie si 31 martie 2012, consumatorii casnici sa primeasca mai multe gaze din productia interna, ceea ce va permite ca tarifele sa nu creasca.

Romania importa gaze de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE si Imex Oil, cu care are acorduri pana in 2012.

WIEE este detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene.

Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in Romania.

Imex Oil este detinuta de firma Conef, care este controlata de Vimerco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina. 

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#omv petrom, # pretul gazelor , #stiri Petrom