OMV Petrom, profit net cu 4% mai mare in T1

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 09:49
1579 citiri
OMV Petrom, profit net cu 4% mai mare in T1

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 4% in primul trimestru, la 841 milioane lei (199 milioane euro) si vanzarile au avansat cu 27%, la 4,978 miliarde lei (1,178 miliarde euro), datorita pretului favorabil al titeiului, potrivit raportului financiar al companiei, anunta NewsIn.

Pe partea financiara compania a consemnat un rezultat negativ de 181 milioane lei, fata de un profit de 14 milioane lei in primele trei luni ale anului trecut, din cauza pierderilor din diferentele de curs de schimb ca urmare a aprecierii leului in raport cu dolarul.

"In primul trimestru am continuat sa beneficiem de pretul favorabil la titei si de efectele masurilor de reducere a costurilor, implementate anterior.

Am decis sa inchidem definitiv rafinaria Arpechim, dat fiind ca optiunea vanzarii, pe care am analizat-o in trecut, nu s-a dovedit fezabila.

In E&P (Explorare si Productie - n.r.), pentru prima data de la privatizare, am reusit sa crestem debitele zilnice medii de productie dintr-un trimestru comparativ cu perioada similara a anului anterior, datorita productiei mai mari de gaze in Romania si a volumelor de hidrocarburi mai mari in Kazahstan", a declarat in raportul financiar directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.

Ea a explicat ca pe segmentul R&M (Rafinare si Marketing - n.r.) performanta operationala a fost influentata negativ de pretul ridicat al titeiului si de persistenta cererii scazute, care au pus presiune pe volume si pe marje. In acelasi timp, in G&E (Gaze si Energie - n.r.), cresterea cotei de import si preturile mai mari la gazele de import au influentat negativ rezultatele.

Cotatia titeiului Ural, pret de referinta pentru Romania, a fost cu 36% mai mare in primul trimestru din acest an fata de perioada similara a anului trecut, potrivit companiei.

Profitul inainte de dobanzi si impozite (EBIT) al grupului Petrom a fost de 1,192 miliarde lei (282 milioane euro), cu 26% peste valoarea din primele trei luni ale anului trecut.

EBIT CCA excluzand elementele speciale a crescut cu 31%, ajungand la 1,193 miliarde lei (282 milioane euro).

EBIT CCA excluzand elementele speciale este recalculat dupa eliminarea efectului net negativ al elementelor speciale, in valoare de 107 milioane lei, si a castigurilor din detinerea stocurilor, de 105 milioane lei. 

In Explorare si Productie, EBIT excluzand elementele speciale a fost de 1,261 miliarde lei (298 milioane euro), cu 42% mai mare comparativ cu primul trimestru al anului trecut, datorita cresterii preturilor la titei si gaz condensat, ce au compensat integral cheltuielile mai mari de explorare si impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului. 

"Cu un nivel de 186.000 bep (barilil echivalent petrol-n.r.)/zi, productia de titei si gaze a grupului a crescut cu 1% comparativ cu primul trimestru, ca urmare a productiei mai mari de gaze din Romania si a productiei imbunatatite de titei si gaze din Kazahstan", se arata in raport.

In Rafinare si Marketing (R&M), Petrom a avut un rezultat negativ EBIT CCA excluzand elementele speciale de 52 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat pierderile din primele trei luni ale anului trecut, de 18 milioane lei. 

"In pofida efectului pozitiv al operarii unei singure rafinarii, Petrobrazi functionand la o rata de utilizare crescuta, rezultatul a fost afectat de vanzarile din marketing mai scazute, de presiunea sporita asupra marjelor si de nivelul ridicat al costurilor pentru consumul propriu de titei, ca efect al cresterii pretului la titei", se arata in raport. 

In activitatea de Gaze si Energie (G&E), valoarea EBIT excluzand elementele speciale a scazut cu 39 milioane lei la 33 milioane lei, reflectand costurile mai mari de achizitie a gazelor, generate de cresterea cotei de import si a preturilor la gazele de import precum si de efectul negativ al ordinului ANRE, care impune formarea unui cos de gaze interne si de import pentru consumul intern, non-tehnologic, potrivit companiei.

Volumul vanzarilor consolidate de gaze in primul trimestru a fost de 1,542 miliarde metri cubi, mentinandu-se la nivelul inregistrat in primul trimestru al anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
Euro 2024: echipe, grupe, stadioane - fotbal la superlativ!
Euro 2024: echipe, grupe, stadioane - fotbal la superlativ!
Cel mai important eveniment fotbalistic al anului este Campionatului European, mult așteptatul Euro 2024. Între 14 iunie și 14 iulie, Germania este gazdă pentru cele 24 de reprezentative...
#omv petrom, #profit net , #stiri Petrom