OMV Petrom vrea sa construiasca un depozit de gaze in sud-vestul tarii

Vineri, 21 Mai 2010, ora 13:02
1695 citiri
OMV Petrom vrea sa construiasca un depozit de gaze in sud-vestul tarii

OMV Petrom (SNP) vrea sa construiasca un depozit de gaze in sud-vestul tarii, in perspectiva realizarii gazoductului Nabucco, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Gerald Kapes, responsabil cu activitatea de de gaze si energie din companie, precizeaza Mediafax.

Kapes nu a oferit detalii privind momentul si valoarea unei astfel de investitii.

De asemenea, compania nu este interesata sa exporte gaze naturale, in conditiile actuale de piata. OMV Petrom estimeaza pentru acest an o productie de gaze de 5,135 miliarde metri cubi de gaze naturale, in scadere cu 2,5% fata de nivelul din 2009.

La finele anului trecut, compania era al treilea furnizor de gaze naturale de pe piata libera, cu o cota de 11,2%.

Primele doua pozitii sunt ocupate de Romgaz, cu o cota de 27,4%, si grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, cu 16,1%.

Pe piata libera se tranzactioneaza cantitati mari, destinate in principal consumatorilor industriali, iar pretul se negociaza intre parti.

OMV Petrom este controlata de grupul austriac OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%.

Nabucco are ca scop diversificarea surselor de alimentare a Europei cu gaze naturale, prin accesarea producatorilor din regiunea Caspica si Asia Centrala.

Proiectul este dezvoltat de un consortiu de companii din care fac parte Transgaz Medias, MOL (Ungaria), OMV (Austria, actionarul majoritar al OMV Petrom), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).

Gazoductul va avea o capacitate anuala de transport de 31 miliarde metri cubi de gaze naturale.

#omv petrom constructie nabucco depozit gaze , #stiri Petrom