OMV: profit peste asteptarile pietei

Joi, 16 August 2007, ora 13:40
1045 citiri

OMV a afisat un profit net cu 12% peste asteptarile pietei, datorita castigurilor din segmentele de rafinare, de gaz si de la companiile asociate, Borealis si Petrol Ofisi si a franat declinul productiei petroliere a Petrom, declara joi analistul Bram Buring de la banca de investitii Wood.

"La o prima lectura cifrele OMV depasesc asteptarile pietei, mai ales rezultatele rafinariilor si ale companiilro asociate (Borealis si Ofisi), dar suntem in mod deosebit incantati sa auzim ca OMV a stopat declinul productiei de energie si petrol din Romania", spune Bram Buring..

Demararea activitatii in cadrul afacerilor din Noua Zeelanda si Yemen a compensat volumele scazute de gaz obtinute in Romania, precizeaza Wood.

Pentru restul anului, OMV apreciaza ca pretul petrolului va ramane ridicat, insa volatil si compania isi va stabiliza volumele de productie in Romania. OMV se asteapta la marje de rafinare similare celor afisate pentru 2006, dar precizeaza ca inchiderea unei a doua rafinarii in Romania in al patrulea trimestru din 2007, care era asteptata in primul trimestru al anului viitor, va afecta segmentul de rafinare si comercializare. Wood mai noteaza ca impactul negativ al deprecierii dolarului fata de leu se va manifesta si in semestrul al doilea.

OMV AG a afisat joi un profit net in crestere cu 5% in al doilea trimestru al anului, comparativ cu acelasi interval din 2006, pana la 435 milioane euro, datorat unei contributii masive a unitatilor Borealis si Petrol Ofisi, arata raportul financiar.

Profitul operational al grupului, descris de indicatorul castiguri inainte de plata dobanzilor si taxelor (EBIT) a coborat cu 12% in trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similara din 2006, pana la 584 milioane euro, ca efect al programelor de mentenanta a rafinariilor si al fluctuatiilor valutare.

Profitul net al companiei austriece a urcat cu 6% in primul semestru al anului, pana la 752 milioane euro, insa profitul operational al grupului, descris de indicatorul EBIT, a coborat cu 8%, pana la 1,06 miliarde euro fata de primele sase luni ale anului trecut. Vanzarile grupului au urcat cu 3% in primul semestru, pana la 9,1 miliarde euro, fata de 8,9 miliarde in acelasi interval al anului 2006, mai arata raportul financiar al companiei austriece.

Profitul net al Petrom (SNP) in primul semestru din 2007 a scazut cu 38% fata de intervalul similar al anului trecut, pana la 887 milioane lei (381 milioane dolari) din cauza aprecierii puternice a leului si a conditiilor nefavorabile din piata. Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului.

Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei. Petrom a incheiat anul 2006 cu profit net de 2,285 miliarde lei, si o cifra de afaceri de 13,078 miliarde lei.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...