Petrom: 350.000 euro pentru transportul unei turbine cu gaze pentru centrala de la Brazi

Joi, 17 Iunie 2010, ora 11:34
3197 citiri
Petrom: 350.000 euro pentru transportul unei turbine cu gaze pentru centrala de la Brazi

OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a platit 350.000 euro pentru transportul agabaritic a celei de-a doua turbine cu gaze la viitoarea centrala electrica de 860 MW pe care compania si-o construieste la Brazi, a anuntat joi compania.

Turbina cantareste peste 300 de tone, cu o inaltime de peste 5 metri, lungime de peste 10 metri si latime de aproape 5 metri. Pentru constructia centralei electrice pe gaze de la Brazi, Petrom a achizitionat doua turbine cu gaze si o turbina cu abur de la General Electric, ca parte a contractului la cheie, valoarea celor trei turbine reprezentand 17% din investitiile totale pentru centrala, adica circa 85 milioane euro.

Ultima turbina, cea cu aburi, va sosi la Brazi la sfarsitul lunii iunie.

"Centrala pe care o construim la Brazi reprezinta cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din Romania, cu investitii de circa 500 milioane euro si utilizeaza cele mai bune solutii tehnice in domeniu, in conformitate cu standardele europene de mediu. Lucrarile se deruleaza in parametrii de timp si cost pe care i-am estimat, astfel incat punerea in functiune a centralei sa aiba loc in a doua parte a anului 2011. Este un proiect major, care contribuie la atingerea obiectivului strategic de producator important pe piata de electricitate din Romania, cu o cota de piata de circa 10%; in 2012, centrala de la Brazi va asigura circa 8-9% din electricitatea produsa in Romania", a declarat Gerald Kappes, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Gaze, Energie si Produse Chimice.

Configuratia centralei este unica in Romania si ii confera flexibilitate in functionare si o eficienta ridicata.

Cu doua turbine cu gaze, doua cazane recuperatoare si o turbina cu abur, centrala va dezvolta o putere de 860 MW si va avea o eficienta crescuta, de circa 57%, comparativ cu media de 30% a instalatiilor din Romania care dezvolta puteri similare.

Aproximativ 20% din capacitatea centralei va fi utilizata pentru acoperirea consumului propriu al Petrom, iar restul va fi vandut pe piata de energie din Romania, potrivit unui comunicat emis joi de Petrom.

"Pentru transportul turbinelor la santierul de la Brazi au fost necesare convoaie de dimensiuni agabaritice. Convoiul care a transportat a doua turbina cu gaze a avut o lungime de circa 110 metri, latime si inaltime de circa 6 metri. Numai pentru transportului acestei turbine, costurile s-au ridicat la circa 350.000 euro. Pe teritoriul Romaniei, transportul s-a desfasurat pe apa si pe uscat, pe ruta Constanta - Agigea - Cernavoda - Silistra - Oltenita - Centura Bucuresti - Albesti Paleologu - Centura Vest Ploiesti - santierul centralei de la Brazi", se mai arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brazi, #gaze, #petrom, #plata, #transport, #turbine , #stiri Petrom