Petrom a intrat in top 250 Platts al celor mai performante companii energetice

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 15:40
1446 citiri
Petrom a intrat in top 250 Platts al celor mai performante companii energetice

Petrom (SNP), parte a grupului austriac OMV, a intrat in acest an in topul Platts al celor mai performante 250 de companii energetice din lume, pe locul 169, fiind singura prezenta a Romaniei in clasament.

Platts este una dintre cele mai mari companii de consultanta si furnizare de informatii in domeniul energetic si al materiilor prime, cu o traditie de 100 de ani, si face parte, alaturi de Standard & Poor's si J.D. Power and Associates, din grupul american The McGraw-Hill Companies, precizeaza Mediafax.

Topul Platts al celor mai performante 250 de companii energetice din lume este efectuat in baza mai multor criterii, cele mai importante fiind activele, veniturile, profitul si rentabilitatea capitalului investit.

Astfel, Petrom figureaza pe pozitia a 169-a in clasament, devansand companii cunoscute precum PKN Orlen (Polonia) sau Neste Oil (Finlanda).

Compania romaneasca se plaseaza pe locul 184 in top dupa active, de 8,424 miliarde de dolari la finele anului trecut, pe pozitia a 164-a dupa venituri (6,03 miliarde de dolari), respectiv pe 161 dupa profit (365 milioane de dolari), potrivit Platts.

Petrom ocupa insa o pozitie sensibil superioara dupa rentabilitatea capitalului investit, plasandu-se pe locul 122 din cele 250 de companii incluse in top.

Pentru a figura in clasament, o companie energetica trebuie sa aiba active de cel putin doua miliarde de dolari.

Prima pozitie in top este ocupata de grupul american Exxon Mobil, care isi pastreaza suprematia ca cel mai mare conglomerat energetic la nivel mondial, cu venituri de 425 miliarde de dolari si profit de 45,22 miliarde de dolari in 2008.

Locul al doilea revine tot unei companii din Statele Unite, Chevron Corp, cu afaceri de 264,95 miliarde de dolari si un profit net de 23,9 miliarde de dolari, iar pe pozitia a treia se plaseaza grupul britanic Royal Dutch Shell, care depaseste Exxon ca venituri - de peste 458 miliarde de dolari - dar are un profit cu mult mai redus, de 26,27 miliarde de dolari.

Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, ocupa pozitia a 32-a in topul Platts.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#petrom, # pozitie, # omv, # top, # domeniu energetic, # platts , #stiri Petrom