Petrom: ANRE incalca directivele UE prin stabilirea pretului la gaze

Joi, 25 Februarie 2010, ora 12:28
1099 citiri
Petrom: ANRE incalca directivele UE prin stabilirea pretului la gaze

OMV Petrom (SNP) va continua in 2010 discutiile cu autoritatile pentru alinierea pretului la gazele naturale, ANRE incalcand directivele europene prin stabilirea pretului, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

"In practica de reglementare a pretului final la consumator, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) recomanda sau induce un anumit nivel de pret, care este la mai putin de jumatate din cel de import. Prin aceasta, autoritatile reglementeaza de fapt un pret care este liberalizat. Este o incalcare a principiilor economiei de piata. Se incalca directivele euopene, pentru ca ANRE face o discriminare intre un producator local si importatori. Avem acelasi produs, dar printr-o masura administrativa pretul este mentinut la jumatate. Nu spunem ca trebuie sa fie la nivelul celui de import, dar trebuie lasate mecanismele de piata sa functioneze", a spus Gheorghe, potrivit Mediafax.

Ea a precizat ca aceste discutii cu autoritatile dureaza de cinci ani.


Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat anterior ca in martie va fi prezentat un calendar de aliniere a pretului gazelor.


"Va trebui sa ii intrebam pe ei daca vor publica in martie acest calendar de aliniere a pretului gazelor", a continuat Gheorghe, raspunzand unei intrebari.


Potrivit datelor companiei prezentate in conferinta de presa, pretul gazelor produse in Romania se situa anul trecut la 162 dolari pe 1.000 metri cubi, in timp ce pretul gazelor importate era la 353 dolari pe 1.000 metri cubi.


Prioritatile companiei vor fi cresterea activitatii de explorare si productie, continuarea eficientizarii rafinariei Petrobrazi prin investitii, chiar daca la un nivel redus cu circa jumatate fata de nivelul initial.


Totodata, compania se va concentra pe asigurarea lichiditatilor necesare pentru investitii.


"Anul 2010 va fi un an plin de provocari, vom vedea aceeasi volatilitate mare a pretului titeiului, a marjelor de rafinare. Pretul titeiului probabil se va aseza la un nivel de 60-80 dolari. Provocari si mai mari vom avea in privinta cererii de carburanti la gaze in Romania", a afirmat Gheorghe.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pret, # gaze, # anre, # petrom, # carburanti , #stiri Petrom