Petrom, cea mai mare companie din Sud-Estul Europei

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 13:16
1520 citiri
Petrom, cea mai mare companie din Sud-Estul Europei

Romania figureaza cu 43 de firme si ocupa cu grupul Petrom prima pozitie intr-un top al celor mai mari 100 de companii nebancare din sud-estul Europei, dupa veniturile din 2008, realizat de portalul SEE News si casa de consultanta Roland Berger.

Clasamentul vizeaza zece state din Europa de Sud-Est, respectiv Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia si Albania, informeaza Mediafax.

Astfel, prima pozitie este ocupata de Petrom, controlat de grupul austriac OMV, cu venituri de 4,8 miliarde euro anul trecut, urmat de compania de petrol si gaze INA - Industrija Nafte din Croatia, cu incasari de 3,65 miliarde euro in 2008, respectiv societatea de rafinare LukOil Neftochim din Bulgaria, cu venituri de 3,64 miliarde euro.

Cel mai mare actionar al INA este grupul ungar MOL, iar grupul bulgar de rafinarii este detinut de LukOil din Rusia.

Petrom a devansat grupul croat INA, liderul de anul trecut al clasamentului.

Studiul cuprinde si un clasament dupa cresterea profitului net in 2008, condus de societatea de stat Electrica, al carei rezultat net a crescut de la 271.000 euro in 2007 la peste 300 milioane euro anul trecut datorita vanzarii participatiei majoritate la Electrica Muntenia Sud catre grupul italian Enel.

Intr-un clasament separat privind cele mai mari banci in functie de activele de la finele anului trecut, BCR si BRD, controlate de grupul austriac Erste, respectiv cel francez Societe Generale, ocupa locurile doi si trei, dupa Nova Ljubljanska Banka, cea mai mare institutie de credit din Slovenia, cu activitati in 16 tari.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#companii, #petrom, #pozitie, #profit, #top , #stiri Petrom