Petrom: cererea de carburanti va scadea pe termen mediu si lung

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 14:59
1433 citiri
Petrom: cererea de carburanti va scadea pe termen mediu si lung

Consumul de carburanti va scadea pe termen mediu si lung, pentru ca operatorii de transport vor urmari sa-si eficientizeze activitatea, este criza si exista o supracapacitate de rafinare, potrivit directorului general al Petrom (SNP), Mariana Gheorghe.

"Cererea de combustibil va avea doua tendinte: gradul de penetrare a numarului de vehicule nu este la nivelul european, iar cererea pentru sectorul transporturilor poate sa creasca, dar consumul se va eficientiza pentru a emite mai putine noxe.

Pe termen mediu si lung vedem o scadere, pentru ca va fi o reconfigurare in transporturi pentru reducerea emisiilor poluante, iar astfel cererea de combustibil va scadea. Plus ca se va reduce si din cauza crizei economice. De asemenea, marjele in rafinare se reduc pentru ca scade cererea, precum si unele industrii", a declarat joi Mariana Gheorghe.

Ea a adauagt ca la nivel global, implicit in Romania, se inregistreaza o supracapacitate de rafinare, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care Petrom va reduce capacitatea de prelucrare a rafinariei Petrobrazi de la 4,5 milioane tone pe an la 4,2 milioane tone pe an.

"In 2008 s-au procesat 13,5 milioane de tone de petrol in Romania, iar cererea a fost de 9,3 milioane de tone. Deci este evident ca exista o supracapacitate", a continuat ea.

Petrom a anuntat miercuri ca va renunta la planul de majorare a capacitatii de procesare a titelului a unitatii de la Petrobrazi la 6 milioane tone anual si o va reduce la 4,2 milioane tone anual, pentru a se adapta conditiilor de pe piata.

De asemenea, Petrom a revizut in scadere planul de investitii in Petrobrazi de la 1,5 miliarde euro la 750 milioane euro in perioada 2010-2014, suma care va fi alocata atat pentru reducerea capacitatii de prelucrare, cat si pentru investitii de conformare la normele de mediu.

"Vom detalia aceste investitii in primul trimestru al anului viitor", a spus Gheorghe.

Oficialii OMV declarau in luna noimebrie ca activitatile de rafinare a petrolului din Romania produc anual pierderi de 200 milioane euro pe an. Potrivit lui Gheorghe, noua strategie a Petrom pe partea de rafinare urmareste reducerea acestor pierderi.

"Obiectivul este sa reducem aceste pierderi. Am redus investitiile la Petrobrazi de la 1,5 miliarde de euro la 750 milioane de euro. (...) Vom continua restructurarea si modernizarea tutror diviziilor penzru ca inca nu suntem la standardele europene pe care le dorim", a mai spus Gheorghe.

#carburanti, #gheorghe, #mariana, #petrom , #stiri Petrom