Petrom ieftineste carburantii cu 4 bani pe litru

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 11:12
1573 citiri
Petrom ieftineste carburantii cu 4 bani pe litru

Petrom va reduce, marti, pretul carburantilor cu 4 bani pe litru, dupa sistarea colectarii taxei pentru Fondul Special de Produse Petroliere (FSPP), a anuntat compania, informeaza Mediafax.

"Datorita reducerii componentei de taxare cu 0,01 USD, ca urmare a sistarii colectarii taxei reprezentand Fondul Special de Produse Petroliere, pretul carburantilor in benzinariile OMV si Petrom se va reduce cu 4 bani/litru (inclusiv TVA aplicat taxei de 1cent/litru), incepand cu data de 25.01.2011.".

Petrom aminteste ca taxele reprezinta circa jumatate din pretul carburantilor. Totodata, potrivit Petrom, pretul mediu aplicat de catre operatorii de profil din Romania este printre cele mai mici din Uniunea Europeana.

Compania mai precizeaza ca evolutia preturilor Petrom se bazeaza pe cotatiile internationale la carburanti si pe concurenta pe piata, fiind in plus influentate de politica fiscala si de cursul de schimb.

Si Rompetrol a anuntat ca va reduce preturile , intrucat taxa aferenta Fondului Special pentru Produse Petroliere a fost eliminata, insa in cazul acestei companii scaderea de pret este de 0,03 lei pe litru.

Ministerul Economiei a transmis, vineri, rafinariei Petromidia, o informare in care arata ca datoria fostei Companii Romane de Petrol a fost stinsa si ca platile catre Fondul Special pentru Produse Petroliere vor fi oprite, iar taxa nu mai trebuie sa se regaseasca, din acea zi, in pretul carburantilor.

Pana in prezent, Guvernul, Ministerul Finantelor sau cel al Economiei nu au anuntat aprobarea vreunui act privind eliminarea taxei.

Taxa a fost introdusa pentru stingerea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol, de aproape 650 de milioane de dolari, si s-a aplicat de la 1 ianuarie 2001 pentru carburantii produsi si comercializati in Romania, iar din 2005 s-a aplicat si celor exportati.

Datoria fostei Companii Romane de Petrol, reprezentand creditele contractate pentru finantarea importurilor de titei din perioada 1992-1997, a fost acoperita integral inca din luna octombrie a anului trecut, dar statul a continuat sa incaseze taxa de un cent pe litru, sumele suplimentare fiind utilizate pentru diminuarea datoriei publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#accize, #benzina, #carburanti, #petrom, #preturile carburantilor , #stiri Petrom