Petrom, in pericol: boicoturi generate de pretul carburantilor si amenzi de la Concurenta

Joi, 19 Mai 2011, ora 23:04
1802 citiri
Petrom, in pericol: boicoturi generate de pretul carburantilor si amenzi de la Concurenta

Conducerea OMV analizeaza o serie de riscuri la adresa Petrom, de la boicoturi cauzate de majorarea preturilor sau noi litigii costisitoare cu fostii sau actualii salariati, la amenzi din partea Consiliului Concurentei si plecarea masiva a directorilor sau angajatilor-cheie din companie, potrivit Mediafax.

"Cresterile substantiale de anul trecut ale pretului carburantilor, cauzate in mare parte de majorarea taxelor, si evolutiile adverse ale preturilor din perspectiva consumatorului au avut ca rezultat si vor putea genera in viitor proteste si boicoturi impotriva companiilor petroliere precum Petrom", se arata in prospectul realizat de grupul austriac de petrol si gaze OMV in vederea unei majorari de capital de pana la 900 milioane euro.

OMV mai spune la capitolul riscuri ca, in urma proceselor cu fosti si actuali salariati, compania Petrom ar putea fi nevoita sa ii reangajeze sau sa le achite compensatii, a caror valoarea nu poate fi estimata. Compania arata ca Petrom deja a platit compensatii catre foti proprietari de terenuri care au primit dreptul de a primi compensatii pentru exproprierile din timpul regimului comunist.

In 2007 si 2008 Petrom a constituit provizioane pentru litigii cu actuali si fosti angajati in valoare totala de 1,5 miliarde de lei (415 milioane de euro). La 31 martie 2011 compania are provizioane de 477 milioane de lei (116 milioane de euro).

Totodata, Petrom ar putea fi sanctionata in urma investigatiei inceputa in 2005 de Consiliul Concurentei in legatura cu o posibila incalcare a reglementarilor pietei de distributie a carburantilor. Investigatia inceputa in 2005 nu a fost inca finalizata.

"Acuzatiile (Consiliului Concurentei - n.r.) includ existenta unor intelegeri anticoncurentiale intre companiile petroliere referitoare la vazari sau revanzari abuzive, fixarea preturilor precum si stabilirea unor piete si teritorii de activitate", se arata in document. Un alt factor care ar avea efecte negative asupra Petrom este reprezentat de plecarea unor directori si angajati-cheie.

"Compania ar putea sa nu reuseasca sa pastreze directorii sau angajatii cheie si sa atraga noi salariati calificati", potrivit prospectului.

OMV ia in calcul, de asemenea, riscul potential ca Guvernul sa nu isi respecte obligatiile de decontare a unor cheltuieli cu decontaminarea solului, asumate in 2004 la privatizarea Petrom.

OMV precizeaza ca Guvernul nu a achitat nimic din totalul de 577 milioane de euro pe care ar trebui sa ii plateasca in contul lucrarilor de decontaminare a solului si a ecologizarilor derulate de Petrom.

"Pana acum, statul roman nu a platit sumele solicitate. Procedurile de rambursare a acestor sume sunt in derulare, dar recuperarea acestora nu poate fi garantata", potrivit prospectului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenda consiliul concurentei, #boicot petrom, #carburanti, #consiliul concurentei, #petrom, #pret carburanti, #scumpire carburanti , #stiri Petrom