Petrom, ingrijorat de soarta Guvernului dupa alegeri

Miercuri, 05 August 2009, ora 10:27
971 citiri
Petrom, ingrijorat de soarta Guvernului dupa alegeri

Compania Petrom (SNP) estimeaza ca mediul economic din acest an va fi dificil, marcat de volatilitatea pretului petrolului si deprecierea leului fata de dolar si euro, iar alegerile prezidentiale din toamna ar putea influenta capacitatea Guvernului de a lua masurile de reforma necesare.

"Alegerile prezidentiale ce vor avea loc in aceasta toamna ar putea influenta reactia guvernului la declinul actual al economiei si capacitatea acestuia de a implementa masurile necesare de reforma, precizeaza Mediafax.

Continuarea presiunilor privind restructurarea in sectorul privat ar putea conduce la cresterea accentuata a ratei somajului pana in 2010, in contextul contractiei accentuate a cererii de consum", se arata in raportul companiei privind rezultatele finaciare pentru primul semestru, publicat miercuri.

Compania apreciaza ca pretul petrolului, chiar daca a scazut puternic la sfarsitul lui 2008, se va redresa pe parcusul acestui an, insa este de asteptat sa fie cu mult sub nivelul din 2008.

"Ne mentinem estimarile privind nivelul mai scazut al cursului de schimb leu/euro comparativ cu media anului 2008. Pe termen scurt, este de asteptat ca moneda nationala sa se deprecieze, atat fata de euro, cat si fata de dolar", mentioneaza sursa citata.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Totodata, potrivit companiei, Petrom este bine pozitionat pentru a face fata provocarilor si oportunitatilor pietei curente si isi va urmari in continuare directia strategica, dar va revizui programul de investitii pe termen mediu, ceea ce ar putea duce la ajustarea unor obiective.

Ca urmare a mediului economic foarte volatil, gradul de indatorare a Petrom a crescut de la 11,09% la sfarsitul anului trecut la 23,05% la finele lunii iunie 2009.

Totalul datoriilor companiei, inclusiv provizioane si venituri in avans, a crescut cu 5% in primul semestru, la 12,298 miliarde de lei, in special ca urmare a cresterii imprumuturilor pe termen lung.

Petrom a incheiat primul semestru cu un profit de 923 milioane lei, in scadere cu 44,5% fata de 1,664 miliarde lei in intervalul similar din 2008.

Compania este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#alegeri, #dolar, #economic, #euro, #guvern, #mediu, #petrom, #pret , #stiri Petrom