Petrom: piata carburantilor relativ stabila, in 2011

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 12:18
2528 citiri
Petrom: piata carburantilor relativ stabila, in 2011

Producatorul de titei si gaze OMV Petrom, cel mai mare jucator de pe piata benzinariilor din Romania, estimeaza pentru acest an ca piata de carburanti din tara sa fie relativ stabila, reflectand evolutia economiei, potrivit raportului transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti si preluat de NewsIn.

"Ne asteptam ca principalii factori de influenta ai pietei sa ramana volatili in 2011. Estimam ca pretul titeiului se va situa la nivelul de 80-100 dolari/baril si un mediu volatil al cursului de schimb valutar.

Piata produselor din rafinare se preconizeaza ca isi va reveni intr-o oarecare masura pe parcursul anului 2011, datorita imbuntatirii cererii de distilate medii.

Ne asteptam ca piata de carburanti din Romania sa fie relativ stabila, reflectand evolutia economiei", se arata in raport.

Oficialii Petrom spun ca economia romaneasca este de asteptat sa iasa din recesiune in 2011.

"Consumul ar trebui sa revina pe crestere, chiar daca marginala, data fiind majorarea asteptata a salariului real.

Puterea de cumparare a consumatorilor ar trebui sa se imbunatateasca treptat de-a lungul anului, odata cu reducerea inflatiei si revigorarea economica.

Consolidarea fiscala ar trebui sa continue in 2011, iar masurile de reformare a sectorului public vizate vor fi in centrul atentiei.

Sprijinul politic pentru continuarea reformelor economice va fi esential pentru consolidarea stabilitatii macroeconomice si reluarea cresterii economice", mai informeaza raportul.

Reprezentantii Petrom mentioneaza totodata ca vor continua sa isi consolideaza pozitia pe piata carburantilor prin continuarea optimizarii retelei de benzinarii si prin transformarea intr-un furnizor de servicii complete.

Petrom a vandut anul trecut peste 3 milioane tone carburanti, insemnand aproximativ 42% din cererea Romaniei.

Vanzarile cu amanuntul in Romania (Petrom plus OMV) au scazut cu 5% in linie cu scaderea pietei de retail (5%). Petrom informa la sfarsitul lunii ianuarie ca benzina s-a scumpit anul trecut cu 20%, iar motorina cu 24% din cauza taxelor (mai ales cresterea TVA la 24%), a cotatiilor internationale, dar si a deprecierii leului fata de dolar.

Totodata, directorul Rafinariei Petrobrazi, Alfred Leodolter, spunea la 30 septembrie 2010 ca piata ar putea reveni la nivelul din 2008 abia in trei-patru ani, din cauza ca economia Romaniei nu va inregistra o crestere anul viitor.

 

#petrom, # piata carburantilor, # carburanti , #stiri Petrom