Petrom poate pierde licente de exploatare

Sambata, 17 Iunie 2006, ora 08:59
974 citiri

Petrom ar putea pierde o parte din licentele pentru perimetrele de exploatare concesionate, pentru ca nu a facut dovada investitiilor pe care s-a angajat sa le realizeze in 2005, a afirmat presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Buliga.Termenul limita pana la care Petrom avea obligatia sa raporteze valoarea si destinatia investitiilor in explorare si productie a expirat la sfarsitul anului trecut, iar compania nu a transmis inca datele.

Conform ANRM, Petrom ar fi trebuit sa investeasca in 2005 aproximativ 240 de milioane de dolari, in sonde noi si in procese tehnologice moderne, asa cum prevede contractul de privatizare.

In aceste conditii, presedintele ANRM a anuntat ca nu va prelungi licentele companiei Petrom, la expirarea acestora. Compania a concesionat aproximativ 30.000 de kilometri patrati si exploateaza circa 245 de zacaminte de petrol, potrivit datelor ANRM. in acelasi timp, compania beneficiaza de o deducere de 35% din impozitul pe profit obtinut in activitatea de productie, cu conditia ca sumele respective sa fie reinvestite in acest domeniu de activitate.

Petrom este cel mai mare producator de petrol si gaze din sud-estul Europei, sustine compania. Petrom detine rezerve de petrol si gaze estimate la aproape un miliard de barili echivalent petrol (bep). In 2005, compania a produs 5,21 milioane de tone de titei si gazolina si 6,19 miliarde de metri cubi de gaze naturale in Romania, echivalentul a 77,95 milioane bep. In Romania, Petrom detine dreptul de concesiune a 19 perimetre de explorare, dezvoltare si productie, in acestea fiind incluse in jur de 300 de zacaminte comerciale de petrol si gaze. Compania detine aproximativ 15.000 de sonde de petrol si gaze pe teritoriul Romaniei (onshore) si sapte platforme offshore in Marea Neagra. Compania intentioneaza sa investeasca 300 de milioane de euro anual, pina in 2010, pentru a asigura o activitate constanta a productiei in Romania, conform propriilor spuse. In plus, 100 de milioane de euro vor fi investiti pentru a finanta un program vast de explorare. Astfel, Petrom intentioneaza sa stabilizeze cantitatea de productie zilnica la 210.000 bep si sa ajunga la o rata de inlocuire a rezervelor de 70% in 2010. Reprezentantii Petrom afirma ca societatea a participat la a saptea editie a Rundei de Licitatii Nationale 2005, organizata de ANRM, unde a cistigat licitatia pentru trei perimetre de explorare. Cotidianul

Bloombiz