Petrom, producator de curent electric

Marti, 21 Iunie 2011, ora 11:03
1863 citiri
Petrom, producator de curent electric

Petrom a testat centrala pe gaze de la Brazi, facand primele livrari de electricitate, conform NewsIn.

Unitatea de la Brazi are o capacitate de 860 MW, iar investitia se ridica la circa 500 milioane euro.

Testele la cald au inceput in luna iunie, centrala urmand fi pusa propriu-zis in functiune in a doua parte a anului.

Centrala electrica pe gaze este singura de aceasta dimensiune construita in ultimii douazeci de ani in Romania. Producatorul de titei si gaze naturale Petrom, de altfel cea mai mare companie din Romania, intra astfel pe piata de productie a energiei electrice.

"In iunie a avut loc prima pornire, care constituie un reper major in proiectul de constructie al centralei. Parcurgem practic ultima etapa de teste, inainte de inceperea exploatarii comerciale a centralei.

Este o realizare foarte importanta, avand in vedere atat rolul pe care aceasta centrala il va juca pe piata de electricitate din Romania, cat si faptul ca este primul proiect de o asemenea anvergura din Romania, in ultimii 20 de ani", a declarat membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de gaze si energie, Hilmar Kroat-Reder.

Petrom a demarat lucrarile de constructie a centralei pe gaze in ciclu combinat de la Brazi in 2008.

Cu o capacitate de 860 MW dezvoltata de doua turbine cu gaze si una cu abur, centrala constituie cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din Romania.

Primele teste la rece au inceput in a doua parte a anului 2010, iar testele la cald au inceput in luna iunie, cu prima pornire a celor doua turbine pe gaze.

In perioada in care se efectueaza teste la cald centrala livreaza electricitate in reteaua electrica de transport, parte din ea fiind utilizata pentru consumul intern al centralei.

"Configuratia centralei precum si tehnologia utilizata la constructia acesteia permit performante superioare tuturor centralelor clasice existente in Romania. Eficienta centralei, de circa 57%, este de doua ori mai mare decat media sectorului, iar emisiile de dioxid de carbon (CO2) sunt mult reduse si se incadreaza sub media europeana.

Centrala se caracterizeaza prin flexibilitatea in functionare, avand in vedere atat pornirea rapida, cat si viteza mare de crestere a energiei electrice produse", informeaza compania.

Flexibilitatea centralei permite instalarea de capacitati suplimentare de productie eoliene in sistemul romanesc: cu cele doua turbine de gaz care pot produce fiecare 290 MW este posibila instalarea a aproximativ 700 MW in centrale eoliene.

 

#petrom, #curent electric, #producator curent electric, #centrala electricitate, #petrom brazi , #stiri Petrom