Petrom, record mondial in forajul orizontal la mici adancimi

Joi, 10 Februarie 2011, ora 11:45
1314 citiri
Petrom, record mondial in forajul orizontal la mici adancimi

Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze naturale din Europa de Sud-Est, a anuntat joi ca a stabilit un record mondial privind forajul orizontal la mica adancime, in localitatea Suplacu de Barcau din judetul Bihor, cu trei sonde orizontale forate la o adancime de mai putin de 200 de metri, informeaza NewsIn.

Recordul a fost atestat de catre Schlumberger Drilling and Measurements si se refera la trei sonde orizontale, sapate la o adancime mai mica de 200 m, in cadrul zacamantului de titei Suplacu de Barcau, potrivit unui comunicat emis joi de Petrom.

"Recordul stabilit la Suplac reprezinta recunoasterea internationala a profesionalismului si experientei echipei care lucreaza in cadrul acestui proiect. Avem nevoie de astfel de experti pentru proiectele de re-dezvoltare a zacamintelor pe care le derulam cu obiectivul de a ne atinge potentialul in Romania. Astfel de recorduri, sustinute de investitii semnificate, vor contribui la sustinerea productiei interne de titei", a declarat membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare si Productie, Johann Pleininger.

In cadrul activitatii de explorare si productie a Petrom in Romania, una dintre directiile strategice vizeaza re-dezvoltarea unui numar de zacaminte majore, printre care si Suplacu de Barcau.

Oficialii companiei spun ca Petrom se concentreaza asupra maximizarii productiei pe o serie de zacaminte, prin utilizarea de noi tehnologii si echipamente dar si prin noi strategii de exploatare a zacamintelor.

Suplacu de Barcau este un zacamant de titei matur situat in nord-vestul Romaniei, pe care exploatarea a inceput in 1960.

Pana in prezent, pe acest zacamant au fost sapate peste 2.800 de sonde, din care circa 744 sunt inca active, furnizand circa 10% din productia de titei a Petrom.

Cele trei sonde sapate orizontal la o adancime mai mica de 200 de metri, intr-un mediu foarte complex cum este cel reprezentat de nisipurile neconsolidate de mica adancime de la Suplac, valideaza o noua posibila strategie de exploatare a zacamantului. Sondele au o lungime pe orizontala de 300 de metri.

Practic, prin saparea de sonde orizontale de mica adancime intr-un mediu in care pana in prezent au fost sapate numai sonde verticale, pot fi accesate rezerve suplimentare, inaccesibile pentru exploatare pana in prezent.

Planurile pentru dezvoltarea viitoare a zacamantului Suplacu de Barcau vor lua in considerare mai multe sonde de acest tip. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zacamantul Suplacu de Barcau, #petrom, #record foraj orizontal , #stiri Petrom