Petrom, rezultate S1: cifra de afaceri mai mica cu 28%, profitul scade cu 45%

Miercuri, 05 August 2009, ora 12:23
1582 citiri
Petrom, rezultate S1: cifra de afaceri mai mica cu 28%, profitul scade cu 45%

Veniturile totale ale Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca dupa valoarea de piata, s-au comprimat cu 31% in primele sase luni din acest an, la 6,88 miliarde lei (1,63 miliarde euro), in contextul vanzarilor reduse la produse petroliere, potrivit raportului financiar transmis miercuri, informeaza NewsIn.

In primul semestru din 2008, incasarile Petrom s-au ridicat la 9,92 miliarde lei.

De asemenea, compania a reusit sa isi reduca si cheltuielile totale cu 25%, pana la 5,88 miliarde lei (1,39 miliarde euro), in conditiile in care au scazut costurile cu materiile prime, din cauza cantitatilor mai mici de titei importat, dar si a diminuarii provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli.

"Ne pastram angajamentul fata de disciplina financiara stricta si monitorizarea atenta a costurilor. Prin echilibrarea nevoilor pe termen scurt cu obiectivele pe termen lung si ramanand consecventi directiei noastre strategice, ce cuprinde si proiectul greenfield al centralei de la Brazi, punem bazele dezvoltarii noastre durabile si competitive in domeniul nergetic", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Performanta companiei in prima jumatate a lui 2009 reflecta preturile mai mici la titei si nivelul redus al vanzarilor de produse petroliere si gaze, dar pe de alta parte profitul net a fost sustinut de efectul pozitiv al instrumentelor de acoperire a riscurilor, precum si de evolutia favorabila a cursului.

Astfel, Petrom a incheiat primele sase luni din an cu un profit net de 923 milioane lei (218 milioane euro), in scadere cu 45% fata de cel realizat in perioada similara din 2008, de 1,66 miliarde lei.

Dinamica negativa a profitului a avut ca principala cauza scaderea mai accentuata a cifrei de afaceri nete decat a cheltuielilor, compensata partial de influenta pozitiva a rezultatului financiar, care s-a ridicat la 550 milioane lei in semestrul I, ca urmare a folosirii instrumentelor de acoperire a riscurilor (headging), care au generat un castig de 339 milioane lei.

"Desi inrautatirea conjuncturii economice ne-a afectat semnificativ rezultatele, in prezent beneficiem de robustetea pozitiei noastre financiare si de pozitia competitiva pe piata, ca urmare a eforturilor de restructurare si a programelor de investitii din ultimii ani, sustinute de raspunsul nostru prompt la criza", a mai spus Mariana Gheorghe.

Profit net de 417 milioane lei in trimestrul doi, cu mult peste asteptarile analistilor

In ceea ce priveste performanta in al doilea trimestru al anului (aprilie-iunie), Petrom a inregistrat un profit net de 417 milioane lei, in scadere cu 39% fata de castigurile din perioada similara din 2008, de 687 milioane lei. Totusi, dinamica profitului se mentine negativa, in conditiile in care in primul trimestru din 2009 profitul se cifrase la 506 milioane lei.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, analistii de la sapte case de brokeraj locale si straine estimau un profit in trimestrul al doilea de 218 milioane lei (aproape 52 milioane euro), mai mic cu 68% fata de nivelul din trimestrul II al anului trecut.

De asemenea, cifra de afaceri a companiei petroliere a coborat cu 28% in primul semestru, pana la 5,93 miliarde lei (1,4 miliarde euro), comparativ cu afacerile din intervalul echivalent din 2008, de 8,27 miliarde lei.

In privinta investitiilor, Petrom a alocat pentru 2009 o suma de 4,7 miliarde lei, asigurata printr-o o linie de finantare de tip revolving de 500 milioane euro contractata de la OMV, securizand totodata si un imprumut pe termen lung de pana la 700 milioane euro, prin intermediul unor institutii internationale si a bancilor comerciale.

In primul semestru, investitiile companiei petroliere s-au ridicat la 2,04 miliarde lei (482 milioane euro), mai mici cu 40% fata de cele realizate in perioada similara din 2008, de 3,38 miliarde lei.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#petrom, #rezultate, #scadere, #venituri , #stiri Petrom