Petrom se teme pentru situatia financiara a companiei si siguranta locurilor de munca

Sambata, 14 Februarie 2009, ora 19:21
3789 citiri
Petrom se teme pentru situatia financiara a companiei si siguranta locurilor de munca

Petrom recomanda salariatiilor si fostilor angajati care au castigat in instanta anumite sume in urma unor litigii cu compania sa returneze banii, iar celor care au procese pe rol sa renunte la actiunea in justitie.

"Dorim sa ii incurajam pe cei dintre dumneavoastra care nu au renuntat inca la procesele aflate in curs de judecata sau nu au returnat sumele castigate sa actioneze cu bun simt si responsabilitate fata de companie. in acest sens, am atasat Anexa 1 care va prezinta pasii pe care ar trebui sa ii urmati pentru a returna banii si Anexa 2 care va prezinta pasii pe care ar trebui sa ii urmati pentru a va retrage dintr-un  proces aflat in curs de judecata", se arata intr-o scrisoare semnata de conducerea Petrom si transmisa joi angajatilor.

Petrom mentioneaza ca, incepand din anul 1997, o serie de bonusuri, prime si indemnizatii au fost incluse in salarii, in cadrul procesului de crestere anuala a salariilor. Aceasta masura a fost luata la cererea autoritatilor si in urma acordului cu sindicatele. Sumele incluse in salarii au fost indexate succesiv.

"Dupa cum probabil stiti, Petrom se confrunta in prezent cu o serie de aspecte juridice delicate si complexe. (...) in prezent, exista un numar de actuali si fosti angajati Petrom care doresc sa obtina, prin actionarea in instanta, avantaje personale, printr-o interpretare a unor prevederi ale Contractului Colectiv de Munca intentionat diferita de cea care s-a dorit si s-a agreat impreuna cu partenerii nostri, reprezentantii sindicatelor. Petrom dezaproba aceste initiative abuzive, tinand cont ca a respectat concluziile negocierilor cu sindicatele si a platit sumele rezultate", se spune in scrisoarea adresata salariatilor.

Compania a anuntat in luna august a anului trecut ca, din anul 2007, este implicata in litigii cu mai multi fosti si actuali salariati, care solicita plata unor prime de Craciun si de Paste, in baza Contractului Colectiv de Munca. La acea data Petrom a aratat ca, in urma unei analize, si pe baza deciziilor instantelor judecatoresti, a constituit un provizion de 446,6 milioane de lei, pentru evetualitatea pierderii proceselor.

"Petrom este implicat in litigii demarate de mai multi fosti si actuali salariati, avand ca baza interpretarea diferita a unor clauze din Contractul Colectiv de Munca privind acordarea unor bonusuri.
Petrom dezaproba initierea acestei actiuni si considera initiativa nejustificata, intrucat platile ce decurg din aceste drepturi au fost deja efectuate de catre companie la momentul in care Petrom si partenerul social au convenit", potrivit datelor companiei transmise la solicitarea agentiei MEDIAFAX.

In scrisoarea catre salariati, oficialii Petrom afirma ca incertitudinile privitoare la procesele initiate de salariati, impreuna cu criza financiara si cu contextul negativ al industriei de petrol si gaze, vor avea un efect negativ asupra situatiei financiare a companiei si sigurantei locurilor de munca.

"Aceasta situatie, combinata cu criza financiara si cu contextul negativ al industriei de petrol si gaze, ar putea avea un impact nefavorabil asupra sigurantei locului de munca si a viitoarelor modalitati de recompensare a salariatilor", se mentioneaza in scrisoare.

In urma unei analize a litigiilor initiate de angajati pentru obtinerea in instanta a unor drepturi salarile, oficialii Petrom arata ca multi angajati au decis sa nu recurga la decizii judecatoresti pentru obtinerea de bani, iar altii, care au castigat in instanta, au decis sa returneze sumele sau chiar sa renunte la procese.

"S-a constat ca un numar din ce in ce mai mare de salariati care au dat in judecata compania fie au decis sa renunte la procesele aflate in curs, fie au decis sa returneze banii castigati in urma unei solutii pronuntate in favoarea lor. Apreciem foarte mult aceste actiuni exemplare si va asiguram ca ati luat o decizie corecta. (...) Exista printre dumneavoatra persoane care au decis sa nu actioneze in instanta compania. intelegem ca a fost dificil sa luati aceasta hotarare, motiv pentru care dorim sa ne exprimam aprecierea pentru loialitatea de care ati dat dovada", se spune in scrisoare.

Compania recomanda angajatilor care nu au renuntat inca la procese si celor care nu au dat inapoi sumele castigate in instanta sa le returneze si prezinta pasii pe care salariatii trebuie sa ii urmeze.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#actiune, #bani, #litigii, #petrom, #salariati , #stiri Petrom