Petrom si-a inaugurat sediul de 130 mil. euro

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 01:12
1734 citiri
Petrom si-a inaugurat sediul de 130 mil. euro

Cea mai mare companie din Romania, producatorul de titei si gaze OMV Petrom, si-a inaugurat joi seara noul sediu din nordul Capitalei, investitie de peste 130 milioane euro, in prezenta fostului premier Calin Popescu Tariceanu si a fostului ministru de Finante, Sebastian Vladescu. 

Fostul premier a declarat ca privatizarea Petrom, ce a avut loc in 2004 (cand Grupul austriac OMV a achizitionat 51% din actiunile Petrom) a fost una de succes si ca pretul oferit la acea data (peste 1,4 miliarde euro, cu tot cu majorarea de capital) a fost un pret corect, intrucat a avut loc o licitatie publica si atat s-a putut lua atunci.

De altfel, Calin Popescu Tariceanu este cel care a infiintat in anul 1997 fosta Societate Nationala a Petrolului Petrom, cand era ministru al Industriei si Comertului, iar Vladescu era secretar de stat in cadrul aceluiasi minister.

La eveniment au mai participat directorul general executiv al Grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, consilierul prezidential Iulian Fota, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, presedintele companiei de transport persoane EuroLines, Dragos Anastasiu (si totodata fost presedinte al patronatului din turism ANAT), precum si reprezentanti ai mai multor companii de stat si private din domeniul energetic, alaturi de conducerea Petrom.

Petrom City, noul sediu al producatorului de titei si gaze, aflat in zona Straulesti din nordul Capitalei, este unul dintre cele mai mari proiecte de pe piata romaneasca de real estate, investitia depasind 130 milioane euro.

Oraselul Petrom va reuni circa 2.500 de angajati din 7 sedii ale companiei aflate in Bucuresti si Ploiesti.

Procesul de mutare a angajatilor in noul sediu a inceput in trimestrul IV al acestui an si este estimat sa se finalizeze in trimestrul II al anului viitor.

"Este un moment deosebit pentru noi cei din Petrom. Inauguram astazi mai mult decat o cladire: un spatiu aspirational, care celebreaza inovatia, transparenta si flexibilitatea. PetromCity reprezinta atat un reper arhitectural pentru zona de nord a Bucurestiului - la a carei dezvoltare a contribuit, cat si un reper pentru evolutia noastra ca si companie, pentru obiectivele si valorile noastre", a declarat CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe.

Proiectul a debutat cu cel mai amplu si complex proiect de reabilitare ecologica din Romania a terenului pe care a fost construit complexul Petrom City, spun oficialii companiei.

Terenul, un fost depozit de carburanti, a fost bombardat in cel de-al doilea Razboi Mondial, iar rezervoarele avariate au cauzat contaminarea solului. Prin reabilitarea ecologica, un teren de 200.000 de metri patrati a fost redat capitalei.

Petrom City cuprinde doua cladiri de birouri, un centru de date, o centrala electrica de 5 MW si o parcare cu 900 de locuri, desfasurate pe o suprafata construita de 100.000 mp. Eficienta ridicata a cladirilor, de circa 90% fata de o medie de 40% - 60% prezenta in majoritatea cladirilor construite recent, contribuie la unicitatea proiectului in Romania, potrivit datelor companiei.

Centrul de date al Petrom ofera o infrastructura cadru cu cele mai avansate solutii de racire, alimentare cu energie electrica, redundanta, sustenabilitate si procese in caz de dezastru.

Operarea centrului de date a fost preluata printr-un acord pe zece ani de catre IBM, care va furniza servicii din industrie catre Petrom, OMV si alti clienti din Romania.

Proiectul a inclus totodata constructia infrastructurii stradale, atat in interiorul Petrom City, cat si in perimetrul acestuia, pentru accesul angajatilor Petrom si pentru dezvoltarea zonei. Strazile, cu o lungime totala de 1,7 km, sunt prevazute cu sistem de iluminat, spatii verzi si piste de biciclete.

In plus, intreaga retea de cabluri este subterana, in linie cu noile standarde "Net City". Circa 4.000 de oameni din peste 150 de companii (peste 80% dintre acestea fiind companii romanesti), au lucrat la Petrom City, in diferite stadii ale lucrarilor.

Investitia totala s-a ridicat la peste 130 milioane euro si a acoperit costurile cu re-ecologizarea, proiectul de infrastructura, constructia cladirilor si a centralei electrice.

#investitie, #reabilitate ecologica, #petrom, #gaze , #stiri Petrom