Petrom si Expert Petroleum, parteneri de afaceri

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 09:41
2232 citiri
Petrom si Expert Petroleum, parteneri de afaceri

OMV Petrom a semnat cu Expert Petroleum un contract cu durata de 15 ani pentru servicii de crestere a productiei pe 13 zacaminte mature de mici dimensiuni (cu o productie curenta de aproximativ 2.400 bep/zi), unele dintre ele exploatate de peste 40 de ani, situate in zona de vest a Romaniei, langa Timisoara.

Expert Petroleum este o companie romaneasca avand expertiza internationala in sectorul de titei si gaze, potrivit unui comunicat al Petrom citat de Agerpres.

"Prin acest nou parteneriat continuam optimizarea portofoliului nostru de E&P. Rezultatele pe care le-am obtinut in cadrul contractelor de crestere a productiei incheiate in anii trecuti sunt incurajatoare. Pe aceste zacaminte este nevoie de o abordare specifica, de investitii ridicate si tehnologii moderne pentru a imbunatati gradul de recuperare a titeiului si gazelor", a aratat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare si Productie (E&P).

Expert Petroleum va prelua si va finanta operatiunile si, impreuna cu OMV Petrom, se angajeaza la dezvoltarea viitoare a acestora pentru a maximiza productia, in acelasi timp cu imbunatatirea eficientei. Salariatii OMV Petrom implicati in aceste activitati vor fi transferati catre Expert Petroleum.

OMV Petrom va ramane singurul titular al contractelor de concesiune si detinatorul productiei de hidrocarburi, al echipamentelor existente precum si al drepturilor si obligatiilor definite prin Legea Petrolului. De asemenea, OMV Petrom va superviza operatiunile si va remunera Expert Petroleum in baza unui tarif de servicii care variaza in functie de nivelul productiei livrate.

In prezent, productia acestor zacaminte reprezinta 1,5% din productia zilnica a OMV Petrom in Romania, in conditiile unor costuri de productie considerabil mai mari decat costul mediu de productie al companiei.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. Grupul exploateaza in Romania si Kazahstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 812 milioane de barili echivalent petrol (in Romania 786 milioane barili echivalent petrol) si are o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,2 milioane tone.

Pe piata distributiei de produse petroliere, Petrom este prezent pe pietele din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operate sub doua branduri, Petrom si OMV.

In anul 2011, cifra de afaceri a Grupului a fost de 5,336 miliarde euro, EBIT (Profit Inainte de Dobanzi si Impozite) a fost de 1,165 miliarde euro. OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 1,62% iar 6,62% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contracte Petrom, #contract Petrom Expert Petroleum, #exploatare productie Petrom , #stiri Petrom