Petrom si Petrofac, parteneri pentru exploatarea zonei Ticleni

Luni, 12 Iulie 2010, ora 12:27
2304 citiri
Petrom si Petrofac, parteneri pentru exploatarea zonei Ticleni

OMV Petrom (SNP) a incheiat un parteneriat cu Petrofac pentru gestionarea operatiunilor la noua zacaminte din zona Ticleni, contractul vizand cresterea cumulativa a productiei cu cel putin 50%, in urmatorii cinci ani, informeaza Mediafax.

In cadrul parteneriatului, Petrom va ramane detinatorul contractelor de concesiune si al productiei de hidrocarburi, iar Petrofac va gestiona pe o perioada de 15 ani operatiunile la mai multe zacaminte din zona Ticleni in numele Petrom, se arata intr-un comunicat al Petrom transmis, luni, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Astfel, Petrofac va asigura expertiza si tehnologiile necesare, precum si resursele financiare si umane, in timp ce Petrom va superviza operatiunile si va plati pentru cantitatea de titei produsa, inclusiv un tarif crescut in functie de nivelul productiei suplimentare.

"Pentru a ne atinge potentialul pe segmentul de explorare si productie, avand in vedere complexitatea operarii zacamintelor mature precum si a portofoliul nostru in Romania, ne vom concentra asupra redezvoltarii unui numar de circa sase-opt zacaminte majore pana in 2015.

In paralel, pentru a maximiza productia pe alte zacaminte mature, am decis initierea unor parteneriate cu companii cu reputatie pe plan international care au obtinut rezultate remarcabile in acest domeniu(...)

Prin acest parteneriat, mizam pe obtinerea celor mai bune rezultate, in conditiile impartirii riscurilor, al reducerii costurilor si cresterii productiei", a declarat in comunicat directorul executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Petrofac bursei de la Londra, acordul cu Petrom poate fi prelungit cu zece ani, iar veniturile estimate de companie pentru primii cinci ani de derulare a contractului sunt de 270 milioane de dolari.

"Conform cu standardele proprii de contabilitate, Petrofac va inregistra veniturile estimate pentru primii cinci ani din acest contract in portofoliul de comenzi in execu?ie (...) ceea ce echivaleaz? cu 270 milioane dolari americani", se spune in comunicatul companiei britanice.

Contractul are in vedere operatiuni de redezvoltare a zacamintelor de titei aflate in cadrul a noua campuri petrolifere onshore, din zona Ticleni, in sud-vestul Romaniei.

"Majoritatea zacamintelor noastre sunt mature, iar diversitatea rezervoarelor este foarte mare si necesita nu numai investitii foarte ridicate, dar si o abordare care poate varia de la un rezervor la altul, tehnologii de ultima ora si experienta internationala. Parteneriatul cu Petrofac va spori eficienta operatiunilor de exploatare pe zacamintele noastre", a spus Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare si Productie.

#petrom, #petrofac , #stiri Petrom