Petrom si Sterling au concesionat perimetre care se suprapun ariei din disputa cu Ucraina

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 19:00
1282 citiri
Petrom si Sterling au concesionat perimetre care se suprapun ariei din disputa cu Ucraina

Companiile Petrom si Sterling au primit in concesiune perimetre care se suprapun, in parte, suprafatei de platou continental ce revine Romaniei in urma deciziei Curtii de la Haga in disputa romano-ucraineana, potrivit fostului presedinte al ANRM, Bogdan Gabudeanu.

Din suprafata concesionata care se suprapune cu cea aferenta deciziei de la Haga, Petrom are 80%, iar Sterling 20%, conform lui Gabudeanu.

Suprafata aferenta deciziei de la Haga care nu se suprapune unor concesionari insumeaza, potrivit lui Gabudeanu, circa 5.000 de kilometri patrati, si va putea fi impartita in cinci perimetre.

Perimetrele din aceasta zona vor fi stabilite in termen de trei-sase luni si ulterior vor fi scoase la licitatie, a spus fostul presedinte al ANRM.

Gabudeanu a declarat ca a fost chemat la Cotroceni si i-a prezentat informatii presedintelui Traian Basescu.

Presedintele l-a intrebat cum explica scandalul din presa, iar Gabudeanu a raspuns ca nu are nicio explicatie si ca nu au fost incalcate prevederile legale, conform relatarii fostului sef al ANRM.

Gabudeanu a fost eliberat din functie inca de miercuri de catre premierul Emil Boc, dupa ce presa a relatat ca ANRM si Sterling au semnat, in noiembrie 2008, un act aditional la un contract prin care compania a primit dreptul de a extrage titei si gaze din Marea Neaga prin doua perimetre.

#sterling, # petrol, # ucraina, # haga, # insula, # serpilor , #stiri Petrom